Bramborovým lupínkům se prostě v jistých chvílích nedá odolat. Tak proč si je pro změnu neudělat doma? Aspoň přerušíte zavedenou rutinu. A příprava je až triviálně jednoduchá.
Co budete potřebovat: Pečící papír, olivový nebo slunečnicový olej, sůl, pepř, zhruba 2 brambory a další koření pro dochucení.
Jak na to: Jednodušší to ani být nemůže. Zprvu si musíte očištěné brambory nakrájet na jemné plátky, můžete použít jednoduchý kráječ. Brambory vyberte větší, při pečení se totiž scvrknou.
Je dobré pak plátky na chvíli nechat odstát ve studené vodě, ovšem není to nutností - můžete rovnou přejít k dalšímu kroku.
Na pekáč si rozložte pečící papír a plátky na něj rovnoměrně rozložte, tak aby na sobě navzájem neležely. Podle množství, které jste si nakrájeli, tak možná budete muset potom naložit plech vícekrát. Posolte a opepřete podle své chuti a nechte péct v troubě na 200 stupňů do té doby, než vás pěkně zezlátnou - mělo by to trvat zhruba 25 minut.
Budete mít takovýhle krásný výsledek, který můžete při večerním odpočinku po náročném týdnu chroupat u dobrého filmu.
Samozřejmě, aby to nebylo jen tak planá záležitost, můžete si k chipsům připravit i své vlastní dipy. Máme tu pro vás rovnou tři různé možnosti, které nikoho neurazí, ba naopak.
1. Jogurtový dip
Budete potřebovat: 1 kelímek obyčejného jogurtu, sůl, 4 stroužky česneku a svazek čerstvé pažitky
Jak na to: Prolisujte si stroužky česneku a společně je s jogurtem a nasekanou pažitkou rozmixujte. Jakmile budete mít pocit, že je vše řádně promícháno, dip si osolte a dejte aspoň na půl hodiny odstát do lednice.
2. Dip z pečených rajčat
Co budete potřebovat: 6 rajčat, 1 mrkev, cibuli, olivový olej, mořskou sůl, italské koření a čerstvou bazalku.
Jak na to: Rajčata nakrájejte na půlky, mrkev na čtvrtky a cibuli si také rozpulte. Rozložte rajčata řezem navrch po pekáči, i s mrkví a cibulí. Posypte vše solí, italským kořením a polijte olivovým olejem. Pečte je zhruba tak 25 minut na 200 stupňů v troubě, dokud nezměknou. Pak nechte pekáč chvíli vychladnout, připravte si mixér a obsah celého pekáče v něm spolu s čerstvou bazalkou rozmixujte. Mixujte, dokud nebudete mít požadovanou konzistenci dipu. Až domixujte, je lepší ještě dip jemně povařit na mírném plameni, aspoň tak na dvacet minut. Pak už ho můžete nechat vychladnout v lednici a užít si ho spolu s chipsy.
3. Hummus dip
Co budete potřebovat: plechovku naložené cizrny, římský kmín, lžíci sezamové pasty Tahini, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, půl deci olivového oleje, šťávu z půlky citrónu.
Jak na to: Postup je jednoduchý - všechny ingredience rozmixujte a pokud by se vám zdálo, že je pasta příliš hustá, řeďte ji nálevem z cizrny, který zbyl v plechovce. Hummus pak nechte odpočinout v lednici a až ho budete chtít konzumovat, zakápněte si ho olivovým olejem.
A tady máte 5 skořápek, které pěkně blbě dobýváme.