Nealkoholický destilát – že to zní bláznivě? Možná. Sofistikované výrobní postupy ale opravdu daly vzniknout alternativám tradičních lihovin, které jsou od svých alkoholických protějšků téměř k nerozeznání. Vy si tak užijete autentickou chuť svého oblíbeného drinku a přitom si zachováte čistou hlavu.
Mít v zásobě láhev nealkoholikcého destilátu se hodí, i když zrovna nesušíte únor. Třeba když máte chuť na skleničku, ale nechcete nebo nemůžete pít alkohol. Zaručeně ji ocení třeba návštěvy z řad řidičů, můžete si namíchat koktejl i v těhotenství nebo v případě, kdy užíváte léky, na které se nesmí pít a navíc ušetříte kalorie. Gram alkoholu totiž obsahuje zhruba 7 kalorií a panák (0,04 l) destilátu o síle 40 % vydá za cca 90 kcal. Pro porovnání malé pivo (0,3 l) „desítka“ v sobě ukrývá přibližně 111 kcal a malinovka „do čtyřky“ (0,4 l) má cca 100 kcal. Čím nižší obsah alkoholu, tím nižší je i obsah kalorií.
Co jsou nealko destiláty a jak se vyrábí
Existují dva hlavní druhy nealkoholických destilátů. Dealkoholizované neboli odalkoholizované destiláty a pak ty, které jsou už od začátku tvořené na bázi vody. V případě nealko vína a destilátů se často dodržuje stejný výrobní proces, jako u alkoholických variant.
V případě nealkoholických vín můžeme vědcům poděkovat za vynález metody dealkoholizace ve vakuu. Alkohol se díky tlaku odpařuje při velmi nízkých teplotách a cenné aromatické látky tak ve výsledném nápoji zůstávají nepoškozené.
U destilátů, jako jsou například nealkoholické alternativy ginu, se pak typické bylinné chuti dosahuje macerací bylin a dalších botanicals, šetrnou parní infuzí, kdy se do destilačního přístroje zavěsí košík plný voňavých přísad, nebo lisováním za studena. Různé ingredience si žádají různé postupy, aby vydaly maximum své chuti a vůně. Třeba bylinkám škodí vysoké teploty. Není tedy výjimkou, že výrobci pro dosažení dokonalého výsledku používají kombinaci několika metod extrakce.
Vyzkoušejte parádní nealko koktejly
S nealkoholickými destiláty se pracuje stejně, jako s těmi klasickými. Můžete si je vychutnat samostatně, nebo je smíchat s dalšími ingrediencemi a vytvořit lahodný koktejl. Vyzkoušejte naše tipy na nealko twisty legendárních drinků, tentokrát s čistou hlavou. Rozdíl v chuti ani nepoznáte. Poměry jednotlivých ingrediencí si můžete upravit podle chuti. Zejména to platí u nealko spritzu, kde použitím menšího množství sirupu dosáhnete méně sladké chuti.
Free Mimosa
Oblíbenou „snídaňovou“ Mimosu namícháte ze dvou ingrediencí raz dva. Stačí vám kvalitní pomerančový džus a nealkoholický sekt. Šíře nabídky vás možná překvapí. Sáhněte třeba po francouzské značce Nozeco, německých sektech Carl Jung nebo nealko variantě oblíbeného Mionetta (seženete je na Alkohol.cz).
Postup přípravy: Dobře vychlazený 100% pomerančový džus a nealkoholický sekt nalijte do vinné sklenky v poměru 1:1. Užívejte.
Negin & Tonic
Gin & Tonic patří k absolutní klasice mezi koktejly. Nemusíte se ho vzdávat ani v únoru. Pro milovníky suchých ginů doporučujeme značku Ceder’s Crisp nebo nealko variantu britského Gordon's Ginu (prodává Alkohol.cz). Na trhu se ale v posledních měsících objevily i ovocné varianty s příchutí malin nebo ananasu. I u toniku můžete vybírat z klasiky nebo ochucených specialit.
Postup přípravy: Vysokou long-drinkovou skeničku naplňte ze ⅔ ledem, přilijte 5 cl vybraného nealko destilátu a dolijte tonikem. Lehce ode dna promíchejte, ale opatrně, ať nepřijdete o všechny bublinky. Ozdobte plátkem citronu nebo třeba řezem okurky a podávejte.
Nealko Spritz
Pomerančová svěží klasika, hvězda (nejen) letních večírků v nealko verzi? Ano prosím! Stačí sáhnout po sirupu Monin Orange Spritz a dolít nealkoholickým sektem a sodou. Správný poměr je 3-2-1, tedy tři díly nealko sektu, dva díly sirupu a jeden díl perlivé vody.
Postup přípravy: Dostatečně velkou sklenku naplňte ze ⅔ ledem a postupne nalijte 4 cl Monin Orange Spritz, 6 cl nealko sektu a 2 cl sody. Ozdobte plátkem pomeranče a užívejte.
Dostali jste na některý z drinků chuť? Všechny ingredience najdete na pár kliknutí na Alkohol.cz. S expresní dopravou po Praze můžete míchat už za 30 minut. Na zdraví!