INGREDIENCE:
Křupavé těsto
45 g másla
55 g cukru krupice
65 g hladké mouky
Odpalované těsto
50 g vody
50 g mléka
1 g soli
50 g másla
60 g hladké mouky
100 g vajec (2 ks)
Žloutkový krém
1/2 vanilkového lusku
250 g mléka
60 g cukru krupice
20 g kukuřičného škrobu
60 g žloutků
20 g změklého másla
POSTUP:
1) Křupavé těsto
V kuchyňském robotu smíchejte a zapracujte suroviny na křupavé těsto, které potom vyválejte na 2 mm vysoký plát a vykrojte 3,5 cm velké kroužky a dejte je do mrazáku.
2) Připravte si choux
Vodu, mléko, sůl, máslo přiveďte k varu, vsypte mouku a míchejte, dokud se nepřestane lepit na kastrol a vařečku. Po lehkém zchladnutí zapracujte do směsi vajíčka. Těsto stříkejte na plech v kolečkách, které přikryjte kroužky z křupavého těsta.
3) Při pečení neotvírejte troubu
Do vnitřku parní trouby nalijte 100 ml vody. Otočte ovladačem na symbol PlusSteam, zahřejte troubu na 220 °C. Stiskněte tlačítko PlusSteam a pečte 10 minut. Snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 20 minut.
4) Ušlehejte vanilkový krém
Cukr, mléko a dužinu z vanilkového lusku přivedeme k varu. Mezitím v míse kuchyňského robotu vyšlehejte vaječné žloutky s kukuřičným škrobem, za stálého šlehaní vlijte 1/3 horkého mléka, prošlehejte a vlijte zpět do hrnce. Za stálého míchání provařte do zhoustnutí. Do mírně zchladlého krému vmíchejte máslo a kompletně vychlaďte. Ušlehejte 700 ml šlehačky a do ní vmíchejte připravený krém. Vychladlé choux rozkrojte podélně, naplňte krémem a můžete podávat.
A TADY si přečtěte, jak na steak z hovězí roštěné.