1. Studená pánev
eggtutor.com
Vejce rozklepněte do studené pánve a přidejte několik menších kostiček másla. Dobře promíchejte. To zaručí, že vzniknou vejce míchaná a ne sázená. Klasický olej se na přípravu nehodí, tady se nemá nic smažit.
2. Nesolit hned
Pokud přidáte sůl do studených rozmíchaných vajec, začnou se trhat. Výsledek pak bude hnusná vodnatá břečka nebo omeleta.
3. Přídavky až na konec
Pokud chcete vejce vytunit třeba slaninou, šunkou nebo cibulkou, připravte si je zvlášť. Pokud se dělají společně s vejci, způsobí, že se směs neprohřívá rovnoměrně, proto nedosáhnete dokonalého výsledku. Takto tedy rozhodně ne: strandedfoodie.com
4. Míchat, míchat, míchat!
Dokud vám ruka neupadne. Pokud přestanete míchat byť jen na chvíli, směs na dně ztuhne - můžete ji sice roztrhat metlou nebo vařečkou, ale pak už nikdy nedosáhnete správné krémové konzistence. Ideální je dostat do vajec trochu vzduchu, aby byly nadýchanější, pokud to při míchání čvachtá, je to dobré znamení.
5. Na sporák a zase zpět
Místo neustálého laborování s plamenem hořáku nebo intenzitou na elektrické plotně je lepší nastavit vše na maximum a pracovat s pánví. Vyhnete se tak zdlouhavé přípravě i riziku, že vajíčka příliš ztuhnou. Jakmile začnou houstnout, odstavte pánev a míchejte jako o život. Až se prohřívání zpomalí, opět na sporák. A jak to vypadá, když jsou vaše vejce za zenitem? Sice chutně, ale připomínají spíš roztrhanou a zároveň nedodělanou omeletu: sporkorfoon.com
6. Poslední kroky
Až směs citelně zhoustne, přidejte Lučinu nebo sýr podobného typu - jednak vejce zjemní, druhak zpomalí vaření v nejkritičtější fázi přípravy - opět je nutné vše dokonale promíchat. Sporák vypněte ve chvíli, kdy začne směs hrudkovatět. Pořád míchejte až do chvíle, než se změny v konzistenci zastaví. Teprve pak osolte a opepřete dle chuti, přidejte bylinky a servírujte s rozpečeným pečivem.
Bon appétit!
A když už jsme u těch vajec, TADY máte jednoduchý tip na děravý toast s vejcem.