1. Tepa
Eskymácká pochoutka. Rybí hlavy se hodí do sudu, zakryjí jutou a zakopou cca metr pod zem. Po měsíci (ale může to být i později) se sud otevře a zčernalé ryby se jí zmrzlé, většinou jako předkrm nebo desert.
2. Prahok
Tahle rybí pasta je v Kambodži hodně oblíbená. Vezmete nalovené ryby, uděláte z nich mleté maso, které se den praží na slunci. Potom se hodně nakoření a uzavře se do zavařovaček s pořádnou porcí mořské soli. Prý se to dá jíst nejdřív po dvaceti dnech, ale takový tříletý prahok je teprve pochoutka.
3. Shiokara
Japonská rybí lahoda. Je to velmi, velmi hustá omáčka z rybích vnitřností, které se bohatě prosolily a nechaly víc než měsíc louhovat. Japonci si většinou neobjednávají plný talíř, ale spíš nechávají kolovat naběračku, která se zapíjí silnou pálenkou.
4. Tisícileté vejce
Ve skutečnosti nejsou tisíc let stará, protože pak by z nich nemohla být populární pochoutka. Ale vypadají tak. Jedná se o několik týdnů stará vejce, zahrabaná ve směsi jílu, prachu a soli. Díky specifickému prostředí zčernají a jejich žloutek se promění v zelenou pudinkovitou kaši.
5. Hakárl
Krájené maso žraloka, který byl pět měsíců naložený ve speciální směsi, zabalen do juty a zasypán hnojem. Výrazně to voní, výrazně to chutná a i ti největší borci na Islandu si to dávají, jen když chtějí na rande opravdu zapůsobit.
6. Casu Marzu
Vyhlášená pochoutka na Sardinii je pro mnohé zcela novým pohledem na „plesnivý sýr“. Do mléka jsou totiž při zrání vmíchána i vajíčka hmyzu, z nichž se později v sýru vylíhnou larvy, které tuky v sýru rozkládají a způsobí nejen výrazný odér, ale především promění vnitřek pod pevnou krustou v kašovitou hmotu, v níž se vrtí stovky malých průhledných larviček. Opravdový gurmet to baští stříbrnou lžičkou a komplet i s extra proteinem v podobě larev.
A TADY máte 10 masových koulí z celého světa.