fb pixel
Vyhledávání

Malý průvodce velkých míchaček, na které narazíte jen v českých hospodách

Žijeme v zemi, jejíž obyvatelé tráví mnohem víc času v hospodě než v práci nebo doma. To platí primárně pro naši pivní generaci, která kolem páté nabíhá do putiky ještě v monterkách či jiném pracovním oděvu s cílem uhasit svou nekonečnou žízeň. O víkendech po výplatě si však tito štamgasti dopřejí i nějaký kvalitnější alkohol. Díky zlatým českým ručičkám a bystrým hlavičkám naštěstí vznikly desítky geniálních drinků, panáků a koktejlů, které vás zaručeně dostanou.

Martin Miko
Martin Miko 2.10.2018, 14:30

Když pít pivo je nuda

Na toto téma dokonce vznikla i kniha s názvem Pravé české míchačky od Alexandra Guhy, který dokázal vytvořit kreativní přehled známých i méně známých míchaných alkoholických nápojů. Ty se primárně vyznačovaly nízkou cenou, vtipným názvem a hlavně neotřelou kombinací. Samozřejmě, že české míchačky jsou součástí našeho folklóru, tak se nedivte, že v různých částech republiky mají stejné nápoje jiné názvy.

1. Houba (Bambus)

Jedná se o červené víno s colou. Méně obvyklá varianta je využití bílého vína, to v některých regionech míchají se Spritem. Ovšem tento drink se dá nakombinovat s dalšími přísadami, čímž získá více procent alkoholu. Když do něj přimícháte rum, získá přídomek „s motorem“. Pokud k rumu přidáte ještě fernet, výsledný drink změní název na Dech mrtvé milenky.

2. Magický voko

Oblíbená česká míchačka, která se proslavila díky filmu Bony a klid, když hodil Roman Skamene panáka zelené do piva a zařval: „Magický voko!“ Na základě tohoto drinku vznikla náročnější verze, která se jmenuje Do lesa, z lesa. Základem je malé pivo, do kterého se postupně leje zelená a vy pijete a pijete, dokud se nápoj nezmění na čistou zelenou, což představuje les. Následně se do zelené přilévá pivo a cílem je postupným pitím získat zpět čisté pivo. Legendy praví, že z lesa nikdy nikdo nevylezl.

3. Klín – barmančino tajemství

Drink pocházející z Teplic vznikl původně jako vtip, ale stal se z něj kult. V podstatě se totiž nejedná o drink, ale o trik, kterým můžete v roli barmana někoho „napálit“ a ještě si vydělat. Pravidlo je, že drink se objednává pouze na baru a je k němu, vzhledem k názvu, zapotřebí atraktivní barmanka. Platí se předem. Obvyklá cena je kolem 200 korun. Po objednání barmanka prohlásí, aby zákazník zavřel oči a otevřel pusu. Vytáhne clean na čištění oken a stříkne mu ho do obličeje.

4. Drinky z francovky

Zatímco ve filmu pro děti Ať žijí duchové ji vesele popíjel rytíř Brtník z Brtníku v čisté formě, v českých hospodách se míchala s tradičními likéry. V kombinaci s pepermintkou vám vznikne Vítr z hor, a když ji smícháte s griotkou, máte najednou krámy Yettiho mámy, což považujeme za geniální název, který poukazuje na barvu nápoje a horské oblasti Alp.

5. Drátěnka pro silné žaludky

Tento drink je poměrně náročný na pití a v českém prostředí se objevuje ve dvou verzích. První z nich vznikne smícháním rumu s octem v poměru 1:1. Do drinku panáku následně nalámete párátko, takže při pití musíte drink pít se zatnutými zuby. Druhá varianta je smíchat vodku s octem ve stejném poměru a vše následně opepřit.

6. Zákeřný kominíček

Tento panák má za úkol z vás udělat v hospodě hlupáka. Na sklenku se dá lžička kafe a následně se dolije vaječným koňakem. Při pití musíte být opatrní, jinak se vám na obličej vysype káva a budete vypadat jako kominík.

A zde jsou zajímavosti o kávě, která patří mezi nejoblíbenější nápoje světa.

Podobné články

Doporučujeme

Další články