Udělat si maturitu vlastní chuti přitom není nijak složité a dokonce ani drahé. Například ve vinařské škole ve Valticích dáte za základní kurz pouhých sedm stovek a na jeho konci dostanete diplom s osvědčením na jeden, tři nebo pět let, podle toho, jak dobře jste si vedli. Pak je samozřejmě možné absolvovat další, již specializované kurzy a sbírat dany jako v bojových uměních. Některé filmy zaměstnávající degustátory podobná osvědčení vyžadují a každá taková zkouška stojí tisíce korun. Onen základ je ale velmi dostupný, a i kdybyste do toho šli jenom z hecu, sami si na sobě ověříte, jestli vaše mudroprdné výroky nad kvalitou jídla v restauracích mají něco do sebe nebo jen moc čumíte na pořady s Pohlreichem.
A jak taková zkouška vlastně probíhá? V té valtické jste postaveni před osm disciplín, které prověří vaše obecné chuťové schopnosti. Každou zkoušku lze projít na výbornou (osvědčení na pět let), chvalitebně (tři roky), dobře (jeden rok) nebo ji pokazit. Pak máte jeden opravný pokus. Osvědčení dostanete podle nejhoršího výsledku, takže stačí jednou zaváhat a za rok můžete na přezkoušení.
1. Kalibrace chuti
Jedenáct skleniček s osmi různými chutěmi (slaná, sladká, svíravá, umami, hořká, kyselá, kovová...). Některé se mohou opakovat, v některé skleničce může být jen obyčejná voda bez chuti. Úkolem je identifikovat všechny vzorky.
2. Prahová citlivost
Série baněk, ve kterých jsou základní chutě s postupně se zvyšující intenzitou. Tu správnou musíte poznat i ve slabé koncentraci a nesmíte se v řadě mnoha vzorků splést.
3. Chuťové kombinace
Čtyři trojice baněk se základními chutěmi (slaná, sladká, kyselá a hořká), ze kterých vždy musíte vyloučit baňku s nejslabší koncentrací dané chuti (a tu správně identifikovat).
4. Srovnávací zkouška
Nejdřív dostanete první vzorek a musíte určit správně chuť. Po třech minutách vám dají druhý vzorek a vy musíte určit, který z těch dvou byl silnější.
5. Identifikace vůní
Deset smrdících vatiček, u kterých musíte vlastními slovy popsat, co cítíte. Pokud nejste zvyklí po čuchu poznat nic jiného než základní kuchyňské koření.
6. Kombinace vůní
Několik párů flakónů s dvěma smíchanými vůněmi - jednou dominantní a druhou slabší. Je potřeba správně určitě obě vůně a jejich vzájemný poměr.
7. Intenzita vůní
Pět lahviček s různou intenzitou je třeba srovnat od nejslabší k nejsilnější.
8. Intenzita barev
Deset zkumavek s různou intenzitou barvy je třeba srovnat od nejslabší k nejsilnější.
Ještě pořád si troufáte? Zkuste se
přihlásit!