fb pixel
Vyhledávání

7 míst v Praze, kde si můžete vychutnat skvělý cider

Zdroj: foodstory.cz

My Češi se trápíme hroznými problémy – třeba kam dnes večer zajít na pivo. Ušetříme vám trápení. Tento týden pivo vynechte, beztak se po něm prý hloupne, a zkuste pro změnu jablečný cider. Podniků, kde ho nalívají, v Praze stále přibývá. A schválně, z čeho budete mít větší kocovinu a lepší pocit.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 21.9.2015, 17:50

Navzdory tomu, že se v Čechách pěstují jablka ve velkém, jsme tu nikdy neměli zavedenou tradici výroby tohoto kvašeného nápoje. Ještě před pár lety byste se ciderem byli celkem za exoty. Naopak ve Velké Británii nebo v Irsku je ho obrovský výběr a počet výrobců stále roste. A i u nás si toho konečně po letech začínáme všímat.

1. Incider bar

Vršovický Incider na Krymské ulici 440/26 je poklidný, útulný bar, kde mají velmi široký výběr a obsluha je navíc schopná vám vyložit všechno, co vás kdy o cideru zajímalo (počínaje tím, co to vůbec pijete a odkud to je). Krom toho tu každý den obměnují i točenou nabídku. Dostanete se sem snadno, bar je blízko tramvajové zastávky Ruská.

Otevírací doba: každý den od16:00 - 24:00; incider.bar.

2. Food Story

V Dlouhé 14 narazíte na vynikající prodejnu delikates a potravin, kde se můžete i příjemně posilnit. Především tu mají vynikající servis – obsluha vám poradí s výběrem pití (kromě ciderů tu mají i rozsáhlou nabídku piv a vín, to kdybyste nebrali naši radu z nadpisu příliš vážně) a také s jídlem, které se k němu hodí přikusovat. Mají zde asi cca 6 druhů ciderů. Takže je z čeho vybírat.

Otevírací doba: Po - So 8:00 - 21:00; Ne 9:00 - 21:00; foodstory.cz.

3. Cidre Kliment

Tohle místo vás musí v období babího léta naprosto nadchnout – má totiž zajímavé motto BYOF, což znamená Bring Your Own Food. Bary, kam si můžete přinést své vlastní občerstvení, začínají být např. v New Yorku čím dál tím populárnější, tak ho neváhejte vyzkoušet. Je tu venkovní posezení a majitel vás rád provede celým procesem výroby ciderů. Cidrárnu najdete na adrese Na Návsi 37, Všenory, Praha-západ.

Otevírací doba (mění se podle období, raději sledujet web): Pá 14:00 – 20:00 h, So: 11:00 – 20:00h, Ne: 11:00 – 18:00h; www.cidrerie.cz.

4. Prager cider & limonády

Cyril Holub a Ondra Frunc z F. H. Prager si založili svou vlastní prodejnu + show room na ulici Jugoslávských partizánů 9. Můžete ochutnat jejich vynikající cidery nebo řadu nealkoholických ovocných limonád s různými čistě přírodními příchutěmi a bylinkami. Pokud vás zajímá, co všechno si žádá výroba kvašeného nápoje z jablek, Pragerové se o to tajemství rádi podělí.

Otevírací doba: Út až pá - 15:00 - 18:00; www.pragercider.cz.

5. Ciderland

Ciderland zatím nemá pevnou pobočku, ale jeho výrobci se pravidelně ukazují na pražských farmářských trzích, takže u nich máte opravdu záruku, že nebudete pít nic z velkovýroby. Kde je najdete a v kolik?

Kdy a kde: Náplavka –sobotní trhy 8:00 -14:00; Jiřák – páteční trhy 8:00 - 18:00; www.ciderland.cz.

6. Bajkazyl

Při kolojízdě po centru Prahy nemůžete u Náplavky na Rašínově nábřeží minout právě Bajkazyl. Na svlažení žízně tu mají krom klasické nabídky alka i nealka řadu přírodních jablečných šťáv, kterou můžete kombinovat s dobrou domácí kuchyní. Často se i v okolí Bajkazylu pořádají skvělé koncerty a taneční zábavy. Stojí za to se tu o nejen víkendu mírně ovínit, nebo spíše ‚ocideřit‘.

Otevírací doba: duben – říjen denně od 12:00; www.bajkazyl.cz.

7. Bukowski's Bar

Tohle místo je takovou návštěvní povinností každého studenta. Bukowski je spíše koktejlový bar, na výběr toho ale mají spoustu, od piv, vín, až po ten cider – zrovna zde si můžete ochutnat jeden vyráběný v Aši, Rossabch Cider. Bukowskiho najdete na Žižkově v Bořivojově 86.

Otevírací doba: PO-NE 19:00-03:00 ; webovky.

Máte další tipy na podniky, kde mají dobrý cider? Napište nám do komentářů!

A tady máte ještě dalších 7 inspirativních způsobů, jak se dá naložit s jablky.

Podobné články

Doporučujeme

Další články