Parmezán nás přitahuje mimo jiné proto, že obsahuje spoustu volného glutamátu. To je ta kouzelná látka, která nás nutí jíst konkrétní potraviny stále dokola a my nevíme proč. Jenže, co když do sebe nechcete cpát laktózu a ty špagety prostě potřebujete nějak vyšperkovat?
Zkuste vyrobit podle našeho receptu náhražku, která je mírně kyselá, aromatická, 100% veganská a můžete ji nasypat prakticky na cokoliv. Zkuste s ní vylepšit saláty, sendviče, obložené chlebíčky, pečená masa, grilované ryby, hamburgery nebo pizzu.
Složení:
500 g zelených oliv bez pecky, okapaných a na ubrousku osušených
60 g světlé Miso pasty (viz. box)
4 polévkové lžíce citronové štávy (cca 3 citrony)
2 snítky čerstvého rozmarýnu
Miso pasta je pasta z fermentovaných sójových bobů a v japonské kuchyni se s ní setkáte téměř všude. Funguje jako dochucovadlo, základ čirých polévek nebo marinád. Seženete ji v japonských obchodech za cenu kolem 80 korun (500g). Zkuste třeba
japafoods.cz.
1. Mixování
V kuchyňském robotu rozmixujte všechny ingredience na hustší pastu. Nevadí, když v ní zůstanou pevnější kousky.
2. Sušení
Hmotu přeneste na pečící papír, rozprostřete a dejte sušit do trouby předehřáté na 100°C na cca 5 hodin. Poté nechte ješte hodinu vychladnout.
3. Mixování II
Vyschlou hmotu dejte opět do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladký prášek.
4. Skladování
Skladujte v uzavřené nádobě v temnu a chladu (vydrží přibližně 2 měsíce).
Výsledek je opravdu parádní, což se o těchhle přísadách říci nedá.
A zde si můžete přečíst, jak dlouho vydrží některé potraviny v lednici.