Jak dlouho vydrží potraviny v lednici?

Jídlo bez data spotřeby už není problém - tenhle užitečný seznam vám ušetří zkažené žaludky.

1. Vejce

eggs2 lovefood.com V lednici vydrží až měsíc od snášky. Skladovat byste je měli špičkou dolů v teplotě 5-8 stupňů a nesmí mít nakřáplé skořápky. Z lednice je vyndejte maximálně hodinu před použitím. Čerstvost odhalí snadný test - dejte vejce do sklenice s vodou, mělo by zůstat u dna. Pokud vyplave, znamená to, že vzduchová bublina uvnitř je větší - pak čerstvé není.  

2. Mléko

pij_mleko evermotion.com V lednici až 2 týdny, v mrazáku 3-5 měsíců. Trvanlivé mléko má o zhruba desetinu menší výživnou hodnotu, ale máte garanci, že neobsahuje žádné choroboplodné zárodky. Při pasterizaci se zahřeje na zhruba sedmdesát stupňů, označení UHT znamená Ultra High Temperature a mléko je při této proceduře krátce zahřáto až na 135 stupňů.  

3. Syrové kuře

chicken-TS-166131407-628 prevention.com V lednici 1-2 dny, v mrazáku až 7 měsíců. Nezapomeňte ho vyndat z obalu, pak stačí přiklopit - pozor, aby se nedostalo do kontaktu s jinými potravinami.  

4. Syrové maso

Scottish-Pork-Sirloin-Steaks-Raw1 www.johndavidsons.com V lednici 1-2 dny, v mrazáku 1-2 měsíce. Pokud ho chcete zamrazit, důkladně ho zabalte do několika vrstev, aby se mrazem nespálilo.  

5. Tepelně zpracované maso

cooked-beef-pork oakfieldfood.co.uk V lednici 5-7 dní, v mrazáku až dva měsíce - pokud ho chcete skladovat bezpečně, můžete ho zavařit do sklenice.  

6. Čerstvá ryba

lososcely01(3)_z1 cerstveryby.cz V lednici 1-2 dny, v mrazáku až 5 měsíců. Ryba musí být před skladováním vykuchaná a důkladně zabalená, aby vám lednice nenačichla rybinou - také by neměla přímo namrznout, aby nedošlo k tvorbě ledu přímo v mase. Zkušenější kuchaři mohou rybu nasolit, vysušit nebo vyudit.

Komentáře