fb pixel
Vyhledávání

Recept: neodolatelný veganský "Parmezán"

Zdroj: foto: autor

Máte problém s živočišnými produkty a Vegeta je na vás moc velká prasárna? Nezoufejte! Zkuste tuhle vychytávku z oliv a japonské pasty Miso.

Ondřej Karpíšek
Ondřej Karpíšek 11.6.2015, 16:00

Parmezán nás přitahuje mimo jiné proto, že obsahuje spoustu volného glutamátu. To je ta kouzelná látka, která nás nutí jíst konkrétní potraviny stále dokola a my nevíme proč. Jenže, co když do sebe nechcete cpát laktózu a ty špagety prostě potřebujete nějak vyšperkovat?

Zkuste vyrobit podle našeho receptu náhražku, která je mírně kyselá, aromatická, 100% veganská a můžete ji nasypat prakticky na cokoliv. Zkuste s ní vylepšit saláty, sendviče, obložené chlebíčky, pečená masa, grilované ryby, hamburgery nebo pizzu.

Složení:

500 g zelených oliv bez pecky, okapaných a na ubrousku osušených

60 g světlé Miso pasty (viz. box)

4 polévkové lžíce citronové štávy (cca 3 citrony)

2 snítky čerstvého rozmarýnu

Miso pasta je pasta z fermentovaných sójových bobů a v japonské kuchyni se s ní setkáte téměř všude. Funguje jako dochucovadlo, základ čirých polévek nebo marinád. Seženete ji v japonských obchodech za cenu kolem 80 korun (500g). Zkuste třeba japafoods.cz.

1. Mixování

V kuchyňském robotu rozmixujte všechny ingredience na hustší pastu. Nevadí, když v ní zůstanou pevnější kousky.

2. Sušení

Hmotu přeneste na pečící papír, rozprostřete a dejte sušit do trouby předehřáté na 100°C na cca 5 hodin. Poté nechte ješte hodinu vychladnout.

3. Mixování II

Vyschlou hmotu dejte opět do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladký prášek.

4. Skladování

Skladujte v uzavřené nádobě v temnu a chladu (vydrží přibližně 2 měsíce).

Výsledek je opravdu parádní, což se o těchhle přísadách říci nedá.

A zde si můžete přečíst, jak dlouho vydrží některé potraviny v lednici.

Podobné články

Doporučujeme

Další články