fb pixel
Vyhledávání

KOMENTÁŘ: Zrušte stravenky bez náhrady: Lidé za ně kupují cigarety a stravenkové firmy na nich vydělávají stamiliony

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Zatímco ministryně financí Alena Schillerová přichází s revolučním nápadem zrušit stravenky a dát místo nich lidem více peněz za pomoci paušálu, odbory tento návrh bojkotují s odůvodněním, že restauracím klesnou tržby. Sami restauratéři však stravenky příliš v lásce nemají a zaměstnanci jimi platí v supermarketech. Nejlepší by bylo tento benefit zrušit bez náhrady.

Martin Miko
Martin Miko 9.8.2019, 11:33

Zaměstnanci si stravenky nezaslouží

Zatímco průměrná hodnota stravenky v České republice je zhruba 80 korun, obědové menu v běžné restauraci stojí okolo stovky. Za stravenku tudíž oběd nevyměníte, takže musíte částku doplatit nebo si za to jít koupit něco do obchodu, kde berou stravenky. A v tom je právě ten problém. Jestliže stravenky vznikly jako podpora restauratérů, mělo by být reálné za ně koupit v restauraci oběd. Nicméně sami jste byli určitě už mnohokrát svědky toho, jak paní v supermarketu vyskládala štos stravenek a nakoupila za ně nákup na celý týden. V tomto případě stravenky naprosto zbytečné a postrádají smysl.

Zaměstnanci je samozřejmě mají rádi, jelikož má tento kus papírku dvakrát vyšší hodnotu, než kolik za něj zaplatili. Ve skutečnosti jsou však omezeni místy, kde mohou nakupovat, a také zbožím, které za něj mohou nakoupit. Původní myšlenka už dávno ztratila význam, protože existují i místa, kde si za stravenku můžete koupit dokonce i cigarety nebo alkohol. Název stravenka v sobě skrývá slovo stravné nebo stravovat se a ne pivné ani kouřovné.

Výhodou stravenky je to, že zaměstnanec doplácí pouze 45 % její hodnoty. Navíc se jedná o daňově uznatelný příspěvek na stravování zaměstnanců. Tento benefit se tak zaměstnancům i firmám vyplatí - a nejen jim. Dalším subjektem, který na tom vydělá je vydavatel stravenek, který si z ceny stravenky veme v průměru 5 až 6 % z celkové ceny přijaté stravenky při výkupu. A teď počítejte. V restauraci si dá zaměstnanec jídlo za 100 korun. 80 Kč zaplatí stravenkou a 20 korun doplatí. Restauratéři a hospodští na poledním menu příliš nevydělají, a jako bonus jsou obráni o dalších 5 % z ceny stravenky při výkupu stravenek. Restauratéři na tom tedy nevydělají vůbec. Člověku přijde, že stravenky byly vytvořeny pro stravenkové firmy, nikoliv jako podpora restaurací.

Nápad zrušit stravenky je tedy dobrý, ale ministryně Schillerová by ho měla posunout ještě dál a vykašlat se na paušál. Mnohem lepší by bylo, kdyby lidé dostali více peněz a zaměstnavatelům by se snížily odvody za zaměstnance. I to by pro ně možná bylo dostatečným impulsem. Navrhovaný stravenkový paušál bude složitý pro administrativu.

Stravenky jsou stejně za zenitem a neslouží ke svému účelu. Firmy, které se věnují stravenkovému byznysu, získávají v provizích desítky miliard ročně, takže stát a zaměstnavatelé jim zbytečně krmí kapsy. Tomu se říká byznys.

A zde vás potěší prezidentův mluvčí Ovčáček, který se rozhodl, že bude mít svou talk show.

Podobné články

Doporučujeme

Další články