fb pixel
Vyhledávání

3 duhové recepty aneb Přivítejme jaro zářivě barevnými dobrotami

Vyzkoušejte následující barevné cukrovinky. Zajisté vám v aktuálním zimojarním počasí zlepší náladu.

Petra Švejstilová
Petra Švejstilová 3.3.2017, 12:20

1. Dort v barvě duhy

Ingredience (na jeden korpus o průměru 26 cm):

Těsto

  • 94 g změklého másla
  • 168 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
  • barvivo (lepší je v gelu než v prášku, lépe barví)

Krém

  • 400 g lučiny
  • 200 g mascarpone
  • 100-150 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 500 ml smetany ke šlehání

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu (dortové formy) vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem, který můžete ještě lehce potřít máslem. Všechny suroviny na jednu placku dáte do mísy a vyšleháte do hladka. Vymíchané těsto obarvíte potravinářskou barvou a rozetřete do formy. Barevného gelu dáte dle toho, jak chcete sytou barvu. Někdo dá přednost barvám duhovým, někdo tmavším. Každý korpus pečete cca 15 min (vždy zkusíte špejlí – pokud těsto nelepí, je hotové). Jakmile jsou všechny vrstvy upečené, necháte je vychladnout a připravíte si sýry z chladničky. Vyklopíte je do šlehací mísy, aby měly při zpracování pokojovou teplotu. Poté přidáte cukr a vanilkový extrakt, krátce vyšleháte (pozor, nešlehejte moc dlouho). Ze smetany ušleháte tuhou šlehačku a zlehka ji vmícháte do sýrů mascarpone. Poté již vrstvíte dle barev duhy. Takže fialová, krém, modrá, krém, zelená, krém, žlutá, krém, oranžová, krém, červená, krém. Uložte na chvíli dort do lednice a na závěr ho celý ještě potřete bílým krémem. Je možné i dort potáhnout bílým marcipánem či fondánem.

2. Barevné muffiny

Ingredience:

  • 1 hrnek pískového cukru
  • potravinářské barvy
  • moučkový cukr na polevu
  • prášek do pečiva
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 citron
  • 125 g másla
  • 250 ml smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec

Postup:

Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, za stálého šlehání postupně přidávejte vanilkový cukr, smetanu, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, mouku s kypřícím práškem. Těsto si rozdělte do několika mističek dle toho, jaké barvy chcete. Formu na muffiny vyložte košíčky a plňte je lžící. Pozor! Plňte jen do 2/3 košíčku, jinak přetečou. Pečte 25 min při 170 stupních. Na vrch košíčku dejte šlehačku a posypte barevnými kuličkami.

3. Veselý nanuk plný ovoce

Ingredience:

  • 2 kiwi
  • 1 hrnek jahod
  • 1 hrnek nakrájeného manga
  • 1 hrnek borůvek
  • 1 hrnek nakrájeného melounu
  • 1 hrnek nakrájeného ananasu
  • formičky na zmrzlinu nebo čisté kelímky od jogurtu a dřevěné tyčky na nanuk

Postup:

Každý druh ovoce jednotlivě rozmixujete na zcela hladké pyré a dejte zvlášť do mističek. Připravte si formičky na zmrzlinu. Na dno dejte několik lžic pyré z kiwi a zapíchněte do něj dřevěnou tyčku na nanuk. Dejte na 20 minut ztuhnout do mrazáku. Formičky vyndejte z mrazáku a vrstvěte dál. Na řadu přichází jahodové pyré a opět uložte do mrazáku. Stejný postup opakujte se zbylými pyré. Po poslední vrstvě ovocného pyré necháme nanuky v mrazáku alespoň dvě hodiny.

A tady jsou další dobroty, je libo snově úžasný cheesecake?

Podobné články

Doporučujeme

Další články