fb pixel
Vyhledávání

Múza Franze Kafky: Těžký život židovské spisovatelky, kterou zničili Němci

Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Milena Jesenská je dodnes známá především jako přítelkyně spisovatele Franze Kafky, avšak zasloužila by si mnohem větší uznání, především za svou práci a životní styl, který ji nakonec stál život. Byla totiž novinářkou, spisovatelkou, překladatelkou a ženou s výjimečnou osobností, která svou vnitřní svobodou a pokrokovým myšlením předběhla svou dobu.

Martin Miko
Martin Miko 8.10.2024, 16:59

Věrná milenka Franze Kafky

Milena Jesenská se narodila v Praze roku 1896 do vážené rodiny stomatologa a profesora Jana Jesenského. Její matka byla dcerou školního inspektora, ale hlavní slovo v rodině měl vždycky otec. Právě po něm Milena zdědila svou tvrdohlavost, nekonečnou energii a rozhodnost v krizových situacích. Ačkoli ji otec miloval, byl na ni přísný a náročný, což se Mileně, zvláště v období dospívání, příliš nelíbilo. Jejich vztah byl komplikovaný, obzvlášť během její puberty. V sedmnácti letech Milena přišla o matku a na otcovo přání začala studovat medicínu v Praze. Už tehdy však byla nespoutaná a silná osobnost s vlastním pohledem na svět.

„Nevím, co přesně znamenají čestnost, věrnost a povinnost, a jestli vůbec nějaká povinnost existuje. Kdybych žila jen podle svých představ, možná bych skončila tam, kde lidé říkají, že je dno. Ale zároveň vnímám, co jsou povinnosti, i když se jim často vysmívám,“ napsala Milena v roce 1926 své přítelkyni Jaroslavě Vondráčkové.

Milena byla bystrá a společenská dívka. Brzy se začala pohybovat v kruzích německých a židovských spisovatelů v kavárně Café Arco. Tam se také seznámila s budoucím manželem, literárním kritikem Ernstem Polakem, který se k ní později nechoval právě nejlépe. Když Milena otěhotněla, myšlenka být matkou a ženou v domácnosti ji odradila. Proto se rozhodla raději podstoupit nelegální potrat, který ji málem stál život.

Po svatbě v roce 1918 se s Polakem přestěhovali do Vídně, což znamenalo začátek konce jejich vztahu. Polak byl bohémský typ, který rád flirtoval, a lehkovážně utrácel peníze, které Mileně poskytoval její otec. Aby se uživila, Milena dávala lekce češtiny a dokonce pomáhala s nošením zavazadel na nádraží.

Milena Jesenská procházela krizí v manželství, avšak právě v tomto období začala psát fejetony pro pražské noviny Tribuna. V roce 1919 ji zaujala povídka Franze Kafky, a proto mu napsala žádost, zda by ji mohla přeložit. Tak se rozběhla jejich korespondence, která ale skončila dříve, než jejich vztah mohl přerůst v něco víc. Setkali se jen párkrát, přesto Kafka zůstal fascinován Mileninou energičností a silnou vůlí. Kafka však v roce 1923 zemřel na tuberkulózu hrtanu, zatímco Milena brzy nato opustila svého prvního manžela. Plně se začala věnovat novinářské práci, aby uživila rodinu. V roce 1925 se přestěhovala zpět do Prahy, kde se seznámila s architektem Jaromírem Krejcarem, svým druhým manželem, s nímž měla dceru Janu.

Když se k moci dostali nacisté, Milena se zapojila do odboje a přispívala do českého ilegálního tisku. V roce 1939 byla zatčena a vězněna na Pankráci, odkud byla převezena k soudu v Drážďanech. Ten ji vrátil na gestapo do Prahy a následně byla deportována do koncentračního tábora, kde v roce 1944 zemřela na selhání ledvin.

Zdroje informací:

https://www.ustrcr.cz/pred-80-lety-zemrela-v-kt-ravensbruck-milena-jesenska/

https://dvojka.rozhlas.cz/podle-franze-kafky-byla-jako-zivouci-ohen-osudove-zeny-milena-jesenska-7453649

Podobné články

Doporučujeme

Další články