fb pixel
Vyhledávání

Psi na Titanicu: Čtyřnozí miláčci bohatých pasažérů měli v první třídě i vlastní boudy

Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Titanic byl ve své době největší lodí světa a jeho tragický osud zná téměř každý. Během své první plavby 14. dubna 1912 narazil do ledovce a za necelé tři hodiny klesl na dno oceánu. Vysoká rychlost byla příčinou srážky, při které zahynulo přes 1500 lidí. Na palubě se nacházelo také 12 psů, z nichž tři přežili. Jaký byl osud těchto domácích mazlíčků bohatých pasažérů?

Martin Miko
Martin Miko 8.10.2024, 11:05

Na Titanicu plulo dvanáct psů

„Do člunů půjdou nejprve ženy a děti“ , tato slavná věta z filmu Titanic je dobře známá snad všem fanouškům tohoto katastrofického snímku. Na palubě největšího parníku světa se však nenacházeli jen lidé, ale i jejich čistokrevní psi, většinou patřící bohatým snobům. I když se všichni snažili, aby se zachránily především ženy a děti, z 12 psů na palubě přežili pouze tři z nich. Tuto skutečnost uvádí americký Smithsonian Institution, který má z této události i tato data.

I v oscarovém filmu tvůrci zmínili domácí mazlíčky, avšak jejich osud v podstatě nebyl známý. Titanic narazil do ledovce 14. dubna před půlnocí, a v nastalém chaosu, kdy byla paluba promrzlá a panovala zmatenost, se na zvířata příliš nebralo ohled. Na lodi cestovalo několik miliardářů, jejichž psi měli v té době často vyšší hodnotu než mnozí pasažéři. Titanic, nejluxusnější loď své doby, nabízel nevídaný komfort, který si mohli dovolit jen ti nejbohatší, a součástí první třídy byly dokonce i psí boudy pro jejich mazlíčky.

John Jacob Astor byl obchodník, vynálezce, spisovatel a v pozdější fázi svého života významný milionář, který se stal nejbohatším pasažérem na palubě Titanicu. Jeho jmění se v té době odhadovalo na půl miliardy dolarů. Astor cestoval s elderteriérem jménem Kitty. Bohužel ani jeho obrovský majetek ho osudnou noc nezachránil, stejně jako mnoho dalších zahynul v ledových vodách Atlantiku, a jeho věrný čtyřnohý společník sdílel stejný tragický osud.

Zatímco na psa Kittyho čekala smrt, jiný pes na Titanicu, Sun Yat-Sen, měl mnohem větší štěstí. Tento pekingský palácový psík patřil americkému milionáři Henrymu S. Harperovi. Oba se zachránili a Sun Yat-Sen v klidu dožil až do roku 1925, kdy podlehl rakovině. Dalšími dvěma přeživšími psy byli pomeraniani, drobní a chlupatí psi, kteří spíše připomínali malé koule chlupů než opravdové psy. Jeden z nich patřil Elizabeth Rothschildové, která se zachránila v záchranném člunu spolu se svým mazlíčkem, kterého si v chaosu nikdo nevšiml. Elizabeth však po katastrofě odmítala o této události mluvit, protože kvůli ní přišla o svého milovaného manžela. Druhý pomeranian patřil Margaret Bechstein Hays, která rovněž přežila a po tragédii se naplno věnovala sirotkům, kteří na lodi přišli o rodiče.

Lidé často spekulují o tom, jak mohli tito psi přežít, a existuje několik teorií. Nejpřijatelnější z nich říká, že tři zmínění psi měli štěstí díky své malé velikosti a vešli se tak do rukou svých páníčků. V nastalém chaosu na palubě si jich v záchranných člunech nikdo nevšiml, protože si je majitelé mohli bez problémů schovat pod kabát. Na druhé straně, větší psi, jako například elderteriér Kitty, byli příliš nápadní, a jejich záchrana by byla mnohem náročnější.

zdroje informací:

Podobné články

Doporučujeme

Další články