Vědci se shodli s experty na stravu
Díky vysoce nákladnému projektu se vědcům z Michiganské univerzity, která má odborné pracoviště i v Praze, podařilo po několikaletém výzkumu dospět k zásadnímu objevu. Projekt financovalo NATO, EU, Soros, KNS (Kalouskův nasrávací fond) a neznámá neziskovka, jež vznikla pro tento účel. „I když jsme tento projekt platili z českých daní a je naprosto zbytečný, tak doufáme, že se nám alespoň podaří naštvat spoustu lidí,“ sdělil redakci G.cz americký vědec John Clash během rozhovoru na terase svého mezonetového bytu v centru města, zatímco si připaloval kubánský doutník pomocí minipochodně vyrobené ze srolovaných pětitisícových bankovek.
Oč ve studii vlastně běželo? Výzkumný tým vědeckých pracovníků byl výsledkem zcela šokován. Ukázalo se totiž, že lidé, kteří se rozhodnou stát vegany, postrádají ve svém jídelníčku maso. „Ti lidé vůbec nevědí, o co přichází. Být veganem znamená okrádat se o maso. Doporučujeme proto majitelům vegetariánských a veganských restaurací, aby jim ho potají do jídla přidávali. Například ve veganském guláši se skvěle ztratí sádlo a v rizotu zase vývar nepoznáte. Lepší žít život ve lži než smutný život bez masa,“ potvrdil profesor Clash s úsměvem na rtech.
Výzkum dále ukázal, že když vegan jí maso a živočišné výrobky bez toho, aby to věděl, tak je spokojený a duševně vyrovnaný. Když veganovi vaříte například nějakou omáčku nebo indické curry, tak mu do něj potají přilijte pořádnou porci smetany. Jídlo mu bude logicky více chutnat a bude chtít, abyste mu vařili více. Když si totéž jídlo totiž udělá sám, chutnat mu nebude, neb v něm chybí vaše tajná dochucovací přísada. Je logické, že třeba kus bůčku nebo kuřecí stehno v běžném pokrmu nezatajíte, ale takové máslo, smetanu nebo vejce naprosto bez problémů.
Pozor! Dbejte však na to, aby vegani nevěděli, že jim do jídla přidáváte maso, vejce nebo mléčné výrobky. V případě odhalení hrozí veganovi někdy i infarkt nebo mozková mrtvice. V horších případech by vás mohl chtít i fyzicky napadnout nebo třeba žalovat.
A zde je první veganské řeznictví na Letné.