1. Paprika
Nejvíc céčka je v těch žlutých paprikách. Konkrétně je to 183mg/100g.
2. Kapusta
Možná, že to pro vás není moc atraktivní zelenina, ale jako zásobárna vitamínu C je to skvělá věc. 120mg/100g. Dejte si ji třeba se sezamovými semínky.
3. Kiwi
92mg/100g. Mimochodem, pokud jste líní složitě loupat kiwi, loupejte ho jednoduše:
4. Brokolice
Klidně ji chroupejte i syrovou. Ale třeba tady Gordon Ramsay pro vás má super recept na brokolicovou polévku. A propos - 89mg vitamínu C ve sto gramech brokolice.
5. Jahody
58mg/100g. Skvěle si ale vedou i maliny, ostružiny a borůvky.
6. Pomeranče
Ano, i pomeranče jsou na tom lépe než citrony - 53mg/100g. Až si je budete loupat, slupky nevyhazujte a udělejte si z nich dezert.
7. Rajčata
Rajská jablka jsou skvělá. Nejen, že mají nízkou kalorickou hodnotu, navíc jsou plná zdraví prospěšných látek. Ve 100 gramech rajčat najdete 23mg vitamínu C. Víte, jak rychle pokrájet cherry rajčátka?
8. Hrášek
Ale ten čerstvý, tepelně neupravený. 60mg vitamínu C na 100 gramů. Hrách je navíc bohatý na draslík, hořčík, vlákninu i bílkoviny, podporuje činnost slinivky břišní a dělá dobře i ledvinám.
9. Papája
60mg/100g. Že nevíte jak se papája jí? Tady pán vám to předvede.