fb pixel
Vyhledávání

7 nejčastějších pokrmů vysokoškoláků

Studenti vysokých škol jsou budoucí elita národa. Než se z nich ovšem ta elita stane, se často potýkají s běžnými problémy té nejnižší společenské vrstvy. Mezi ty hlavní se řadí skutečnost, že nemají peníze na jídlo.

Dominik Landsman
Dominik Landsman 17.9.2015, 11:00

Každodenní chlastání a vyspávání do oběda má za následek nejen finanční vyčerpání týdenního kapesného hned v úterý ráno, ale jelikož si rádi přispí, tak i neschopnost přivydělat si nějaký ten peníz na brigádách. Pokud se však některý z vysokoškoláků vybičuje k brigádě, peníze z ní získané záhy opět prochlastá, takže peníze na jídlo opět nemá.

Finanční tíseň je tedy často vede ke skromnému stravování, které jednomu může připadat nedůstojné, ale vysokoškoláci jsou na to zvyklí.

1 Vysokoškolský hamburger

Plátek gothaje mezi obyčejnou houskou zalitý tím nejlevnějším kečupem, který rajčata neviděl ani z rychlíku je takový základ studentské gastronomie. Náruživí strávníci si burger dávají ještě do mikrovlnky a pokud mají hodně bohaté rodiče, rozšoupnou se ještě jedním plátkem eidamu.

2. Instantní nudle

Tato lahůdka se dá pořídit i za tři koruny, což z ní dělá finančně přijatelný pokrm na celý týden. Pokud student nemá dostatek peněz na housku a plátek gothaje, jsou instantní nudle adekvátní náhradou. Navíc je to rychlé. Nudle se dají na talíř, posypou se pytlíkem s přísadami (většinou sůl, něco sušených rostlin, dochucovadlo, olej a aromatické chemikálie) a za tři minuty máte parádní oběd.

3. Cokoliv s kečupem

Těstoviny s kečupem. Rýže s kečupem. Kupovaný houskový knedlík s kečupem a nebo brambory s kečupem. Invenci se meze nekladou. Základ je dostat do žaludku co nejvíce jakékoliv hmoty a ošálit chuťové pohárky troškou kečupu. Pokud nemáte kečup, dejte tam hořčici (tatarku ne, ta je moc drahá).

4. Polévka z pytlíku

Tady jde o slavnostní jídlo - když student například složil zkoušku nebo ho zatím ještě nevyhodili ze školy. Jelikož může polévka z pytlíku vyjít i na dvacet korun (jedno pivo), je třeba jí udělat hodně, aby vystačila na celý týden. Odborníci doporučují nalámat do hotové polévky ještě toastový chleba. Vzniklá kejda budí dojem velkého množství jídla a hladový žaludek se tímto dá snadno ošálit.

5. Mrkvové variace

Kilo mrkve se dá sehnat za třináct korun. Tím pádem je mrkev jednou z nejlevnější potravin, která se dá jíst bez nějaké úpravy. Mrkev může takový student jen tak přikusovat na přednáškách, může ji nakrájet na kolečka a nabízet návštěvě, může ji uvařit, nastrouhat anebo ji přidat do polévky či kečupu.

6. Chleba se solí

Když už jde opravdu do tuhého, přichází chleba se solí. Sůl může student šlohnout v menze i se slánkou. Dá se šlohnout i pepřenka, pokud je strávník náročný. Půlka chleba vydrží na celý týden a nestojí skoro nic. Pokud vás honí mlsná, můžete si na chleba nakapat i trochu Magi.

7. Falešná svíčková, falešný guláš, falešný….

I chudý student si může debužírovat. A to skoro zadarmo. Stačí trocha představivosti a nadšení a k obědu si můžete vytvořit falešné cokoliv. Je to patrně nejsložitější běžné studentské jídlo, jelikož zahrnuje jak krádež koření doma rodičům před odjezdem (takový pytlík grilovacího koření vám vydrží po dobu celého studia), ale především je náročnější na přípravu.

Falešnou omáčku na cokoliv uděláme tak, že si dáme na pánev osmahnout cibuli. Když zhnědne, posolíme (poslouží šlohnutá slánka z menzy), zalijeme vodou a přidáme hladkou mouku. Následně přidáme nakrájený párek (nožička párku se dá sehnat za čtyři koruny), chvilku povaříme a máme hotovo. Jako přílohu podáváme toustový chléb.

Dobrou chuť!

Až dojíte zbytky, můžete se podívat SEM na poslední jídla lidí před popravou.

Podobné články

Doporučujeme

Další články