fb pixel
Vyhledávání

Vynálezce tlakového hrnce: Denis Papin patřil mezi největší vynálezce své doby

Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Vynález tlakového hrnce přinesl revoluci do kuchyní po celém světě. Dodnes ho mnoho hospodyň využívá s nadšením, protože každý, kdo ho vyzkoušel, tak ví, že maso připravené v tlakovém hrnci je vždy jemné a doslova se rozpadá v ústech. Tento geniální nástroj vynalezl francouzský matematik Denis Papin.

Martin Miko
Martin Miko 3.10.2024, 10:17

Z lékaře vynálezcem

Denis Papin se narodil 22. srpna 1647 v Blois, což je nedaleko Paříže. V roce 1669 absolvoval lékařská studia v Angers, jak bylo v jeho rodině v minulosti zvykem. Nicméně, lékařství ho příliš nezaujalo a měl o něm spíše negativní názor, a proto se rozhodl, že bude v životě dělat jiné věci. „Odmítám léčit lidi z principu. Nechci zasahovat do božího díla. Tělo a příroda mají nejlepší schopnost se uzdravit samy. Kdybych zasáhl, připadal bych si jako barbar, co se kyjem snaží opravit porouchaný hodinový stroj," prohlásil tehdy

Není tedy překvapivé, že se po ukončení studií rozhodl jít do Paříže, kde začal pracovat jako asistent Christiana Huygense. Společně se věnovali vylepšování vodotrysků pro Ludvíka XIV. Jeho pokus o vytvoření výbušného motoru poháněného střelným prachem však selhal a krále dokonce ohrozil na životě, což vedlo k tomu, že Papin přišel o práci. Tento vynález mu sice nevyšel, ale čas ukázal, kde byla Papinova síla.

V roce 1679 Denis Papin přišel s revolučním objevem vaření pod tlakem, když navrhl a sestrojil tzv. Papinův hrnec, což byl v podstatě předchůdce dnešního tlakového hrnce. Přestože při jeho prvním předvedení před členy londýnské Královské společnosti hrnec selhal a explodoval, jak bylo řečeno, Papin se nevzdal. Aby předešel podobným nehodám, vylepšil svůj vynález přidáním bezpečnostního ventilu, který kontroloval tlak uvnitř nádoby a tím zabránil dalšímu prasknutí. Po této úpravě hrnec fungoval spolehlivě.

Jeho vynález vzbudil zájem nejen mezi vědci, ale také mezi kuchaři a hospodyňkami. Díky rychlejšímu vaření a lepšímu uchování šťavnatosti potravin měl tlakový hrnec obrovský potenciál ušetřit spoustu času v kuchyni. Papinův hrnec se stal jedním z nejpraktičtějších kuchyňských nástrojů tehdejší doby. V roce 1681 získal na svůj vynález královský patent v Paříži, což mu otevřelo dveře k dalšímu rozvoji jeho kariéry jako vynálezce a inovátora.

Kromě slavného Papinova hrnce se Denis Papin zasloužil i o další významné technické objevy. V roce 1690 popsal princip nízkotlakého parního stroje a o dva roky později, tedy v roce 1692, sestrojil ponorný člun. V roce 1698 navrhl odstředivé čerpadlo a také postavil své první parní čerpadlo na řece Fuldě, přičemž o několik let později, v roce 1706, vytvořil další v Anglii. Jeho práce ovlivnila pozdější průkopníky v oblasti parních strojů, Thomase Saveryho a Thomase Newcomena, kteří na Papinovy myšlenky navázali a vyvinuli první funkční parní stroje. Papin byl však u zrodu toho všeho.

Po návratu do Anglie Papin stále pracoval na svých vynálezech, ale jeho život bohužel skončil v bídě. Pravděpodobně zemřel v roce 1712, přičemž poslední zmínka o něm pochází z výplatního záznamu Královské akademie z 5. dubna téhož roku. Kvůli nedostatku finančních prostředků byl pohřben v neoznačeném hrobě. Tomu se říká smutný konec velkého muže.

Zdroje informací:

https://www.britannica.com/biography/Denis-Papin

https://en.wikipedia.org/wiki/Denis_Papin

https://www.lindahall.org/about/news/scientist-of-the-day/denis-papin/

Podobné články

Doporučujeme

Další články