Velikonoce po italsku? Šéfkuchař Sergio Bellini ukáže, jak na ně!
Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradí, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.
Pokud potřebujete změnu, dopřejte si na Velikonoce speciální italské menu. Připravte si předkrm Torta salata noc asparagi, hlavní chod Agnello arrosto a Mascarpone ai frutti di bosco. Tyto skvělé pochoutky omráčí vaše chuťové buňky natolik, že se budete cítit opravdu jako v Itálii. Podívejte se na video recept!
Předkrm-ANTIPASTI
Slaný koláč s chřestem
Torta salata con asparagi
Suroviny
5-7 stonků chřestu
1 střední šalotka
2 vajíčka
100 g jemně nastrouhaného parmezánu (parmegiano – reggiano)
Spodní část chřestu oloupeme a srovnáme na stejně dlouhé stonky. Následně spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut. Šalotku a pancettu si nakrájíme na kostičky, a hodíme je společně osmažit na rozpálený olej. Mezitím si nachystáme listové těsto, které buď koupíme už vyválené, nebo si vyválíme. Na pečení můžeme použít pečící misku, kterou si vyložíme pečícím papírem. Do misky si nachystáme dvě vajíčka, které si lehce našleháme. Postupně přidáváme smetanu, parmezán, zlatavou šalotku a pancettu. Vše dohromady znovu promícháme. Směs, kterou jsme si připravili, si pomalu nalijeme na již připravené listové těsto. Na konečnou vrstvu si libovolně poskládáme očištěný chřest. Koláč dáme péct na 40 min a 160 stupňů. Po vytažení z trouby, necháme vychladnout a pak jen s úsměvem servírovat.
Hlavní chod-CARNE (maso)
Pečená jehněčí plec
Agnello arrosto (e fagioli verdi)
Suroviny
Jehněčí plec (gramáž podle počtů členů domácnosti)
Jehněčí plec si očistíme, vložíme na pekáč. Napraskneme si několik stroužků česneku, které přidáme na pekáč společně s rozmarýnem. Následně podlijeme olivový olejem a posypeme solí. Aby se chuť a vůně všech ingrediencí dostatečně promísila, můžeme si jehněčí nechat chvíli naložené. Čerstvě předtím, než dáme jehněčí péct, rozehřejeme si troubu a podlijeme maso červeným vínem. Maso necháme 2 až 2,5 hodiny péct na 160 stupňů. Pro lepší chuť můžeme průběžně maso podlévat šťávou, která je v pekáči. Maso můžeme podávat s libovolnou přílohou. My jsme si vybrali zelené fazolky s pancettou, které dodají správnou jarní atmosféru. Důležité je dodat, že bezpochyby se k této výtečné jehněčí pečeni hodí i dobré italské víno.
Žloutky si vyšleháme společně s cukrem do pěny. Pomalu přimícháme mascarpone. Na servírovaní můžeme použít cukrářský sáček, nebo obyčejnou lžíci. Postupně vkládáme do misek a zdobíme ovocem. Tak a náš lehký dezert je hotový.