fb pixel
Vyhledávání

Umíráme-li na smrtící chřipku, nerušíme tím významnější osoby ve společnosti aneb Ladislav Špaček nás provází pandemií

+ DALŠÍCH 5 FOTEK + DALŠÍCH 6 FOTEK

Do hry o osud Česka se zapojil přední expert na etiketu a národní poklad Ladislav Špaček. S blížícím se znovuotevřením restaurací a hospod totiž řada podniků i potenciálních návštěvníků uvažuje, jak asi budou takové návštěvy probíhat. Hlavně důstojně podle Špačka.

Jan Studnička
Jan Studnička 21.5.2020, 14:16

Bezpečnost především

Ladislav Špaček je muž, který byl v minulém životě pravděpodobně učitelem etikety na dvoře habsburského císaře a v tomhle je jím určitě. Minimálně se tak chová. Na druhou stranu je to taky humanista, protože nemůžete strávit celou jednu dekádu tak blízko Václava Havla, abyste trochu nezesluníčkovatěli.

Když tedy společně s televizí Nova a pražským restaurantem Parnas dával dohromady reportáž do úterního pořadu Víkend (LOL, Novo, LOL), ve které měl vymezit pravidla etikety pro chování se v podnicích během doby koronavirové, jako hlavní pravidlo si určil bezpečnost. Ostatně, sám v minulosti mnohokrát zdůrazňoval, že etiketa není soubor nic neříkajících pravidel, které nás mají ve společnosti dusit a omezovat, ale naopak nám mají její rady dát funkční systém, který nám má na veřejnosti pomáhat.

No, a teď to platí víc než kdykoli jindy.

Jak na to?

Podle Špačka je zcela legitimní v této těžké době odmítnout pomoc z kabátu. Host se může z kabátu vysoukat sám a pomoci může třeba své partnerce, protože mezi nimi už je to popravdě dost jedno. Personál ale stále může host ohrozit, takže si drží odstup. Nestor etikety zdůrazňuje, že držet si v současnosti odstup není nezdvořilost, naopak, je to ohleduplnost. Host by ale měl mít dezinfikované ruce a při pohybu po restauraci nebo konverzaci s personálem by měl mít nasazenou roušku. Jak je to ale s rouškou u stolu? Roušku si prý sejmout můžeme, ale podle protokolu. Jako první roušku sundavá společensky významnější osoba. Žena před mužem, nadřízený před podřízeným, Pražák před Brňákem a podobně. Tu poslední větu berte jako náš pokus o nadsázku.

Restaurace samotná má však na návštěvníkovi taky svůj díl povinností. Naprostou prioritou jsou dezinfekční prostředky pro návštěvníky. Dostatečné zásoby gelu a podobně. A pochopitelně ochranné pomůcky personálu, roušky, plexiskla přes obličeje a taky zajištění prostoru pro dostatečný odstup.

Ladislav Špaček ale zmiňuje i dodatečné služby. Jako schránka se zabudovaným UV světlem, kam by se mohly odložit a nechat dezinfikovat roušky, případně zabudovat UV světlo přímo do šaten, aby se kabáty vyčistily, zatímco visí. Nemyslíme si, že se zrovna tohle nějak extra rozšíří, ale znáte to, tak je to s etiketou vždycky. Něco se hodí a něco nepoužijete nikdy.

Podobné články

Doporučujeme

Další články