Staroměstský pivovar U Supa: ochutnejte dvanáctku od nejuznávanějšího českého sládka – G.cz
Vyhledávání

Staroměstský pivovar U Supa: ochutnejte dvanáctku od nejuznávanějšího českého sládka

Pivovar U Supa je nejstarším pivovarem s hostincem v Praze. Jeho kořeny sahají až do 15. století a před pár dny znovu slavnostně zahájil svůj provoz. Zastavte se na jedno – a vsadíme se, že to u jednoho neskončí.

Radek Kovanda
Radek Kovanda 6.3.2017, 11:00

Pivovar s restaurací „U Supa“ najdete v jedné z nejstarších a také nejrušnějších pěších tepen pražského Starého města, v Celetné ulici 22, zhruba uprostřed Královské cesty (naproti Muzeu Grévin).

Je umístěn v přízemních prostorách jednoho z nejstarších pražských domů, který nesl názvy (řazeno chronologicky): U supa, U Kindlů, U Kaplířů, U Kondlů či U zlatého supa. Zdobí jej pozdně gotické renesanční klenby. V roce 1804 zde mimo pivovar se sladovnou sídlila továrna na bižuterii a v roce1861 světoznámá tiskárna Mercy a zlatník Gindl.

Pražská Celetná ulice spojovala východní Čechy s hlavním pražským tržištěm, Staroměstským náměstím. Její jméno je odvozeno od slova „calty“, pletené housky z kynutého těsta, které nabízeli místní pekaři. Nyní zde místo pekařů najdete prodejce suvenýrů, občerstvení, turistických atrakcí a mj. také jeden ze vstupů do historického objektu Karolinum, sídla Univerzity Karlovy.

Poslední rekonstrukci organizovala v roce 2016 společnost La Gare Restaurants, jež má ve svém portfoliu Dům francouzské gastronomie La Gare, Les Moules a Vozovnu Stromovka. V pivovaru a restauraci U Supa nabízejí to nejlepší z české gastronomie, včetně oblíbených klasik – guláš, svíčková či ‚jen tak k pivu‘ syrečky – nebo i ‚zapomenutá‘ jídla podle starých českých receptů, jako je račí polévka.

Varna, tedy hlavní část celého zařízení, je prosklená a umožňuje hostům sledovat proces vaření piva v přímém přenosu. Toto unikátní zařízení nenajdete nikde jinde v Čechách a v Evropě pouze na čtyřech místech včetně Pivovaru U Supa. Vaří tu spodně kvašený světlý ležák (dvanáctku) a tmavou čtrnáctku Sup.

Sládkem pivovaru se stal Ivan Chramosil, který nese titul emeritní sládek, jeho zástupcem a pomocníkem je Martin Melzer, který bude pod vedením vysoce ceněného odborníka získávat znalosti a nabývat zkušenosti.

Ivan Chramosil, legenda českého pivovarnictví, se před studiem Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražské Podskalské ulici vyučil v pivovaru Staropramen na Smíchově. Tam také po vojně nastoupil. V 25 letech přijal nabídku stát se sládkem pivovaru u Fleků, kde působil bezmála 45 let. Jeho praktikanty jsou například sládek Berka z Plzeňského prazdroje nebo sládek Boček, který vedl Budějovický Budvar.

Ivan Chramosil je známý i v zahraničí. Čtrnáct let působí jako certifikovaný člen degustační poroty Mistrovství Evropy piv, Europe Beer Star, kterou organizuje Doemens Schulle – soukromá pivovarská škola s nejlepší odbornou pověstí v pivovarském sektoru nejen v Evropě, ale i ve světě.

Opakovaně je zván do USA do soutěže World Beer Cup a spolupracuje s mnoha pivovary po celém světě. Za svou kariéru získal mnoho ocenění, mimo jiné i Sládek roku a byl uveden do pivovarnické síně slávy.

Slavnostního otevření pivovaru se zúčastnili též rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima, Ing. Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1, a další představitelé kulturního a veřejného života a milovníci gastronomie a piva.

Na zdar, úspěch a výbornou chuť piva si čerstvě natočeným půllitrem spodně kvašené světlé dvanáctky připili všichni přítomní.

Tímto jste srdečně zváni – na výborné pivo i jídlo!

Podobné články

Doporučujeme

Další články