10. 1. Balut
Pro některé nejnechutnější věc na světě, pro jiné gastronomický zážitek. Představujeme vám ty nejbizarnější pochoutky ze všech koutů světa. Začínáme u specialitky s názvem balut. Ve Vietnamu či na Filipínách můžete na pouličních trzích narazit na toto poměrně zvláštní vajíčko natvrdo. Vajíčko natvrdo? Kdepak. Tato iluze trvá jen do té chvíle, než křupnete skořápku. Pod ní se totiž skrývá zárodek kachny. A tak máte tu čest s drobnými kostičkami, peřím i zobáčkem. V podstatě se jedná o oplodněné kachní vejce, které místní nechají inkubovat po dobu několika týdnů. Podle místních zvyklostí byste měli pomalu usrkávat obsah skořápky, který lze dochutit solí či kapkou citrónové šťávy. Dobrou chuť.
9. 2. Netopýří polévka
Tato delikateska pochází z Thajska. Připravuje se tak, že se v horké vodě uvaří celý netopýr se zeleninou. Vývar se může podávat i s nudlemi. Na ostrovech Palau, které mimo jiné spadají pod USA, je netopýr podáván v polévce i se srstí. Tuto polévku asi nepozře jen tak někdo. Co vy? Troufli byste si?
8. 3. Sannakji
Asiaté obecně milují zvláštní pokrmy. Mezi jejich další oblíbený kousek patří tzv. sannakji. Jedná se mláďata chobotnic, která se podávají buď celá, nebo na kousky se sezamem a sezamovým olejem. Co je ale na jídle nejzajímavější je to, že se mláďátka na talíři ještě hýbou, což je poměrně nebezpečné. Velice často totiž dochází při jídle k dušení.