Pro velký úspěch potřetí: pivo Březňák Originální Märzen opět uctí svátek svatého Václava a Dny českého piva – G.cz
Vyhledávání

Pro velký úspěch potřetí: pivo Březňák Originální Märzen opět uctí svátek svatého Václava a Dny českého piva

To je on – mladý, leč zkušený vrchní sládek Michal Rouč

Třikrát a dost? Kdepak – třikrát a ještě víc! Už třetím rokem v řadě přispějí pivovarníci z Velkého Března ke Dnům českého piva, které se letos konají od 27. září do 1. října. Pro milovníky speciálních piv uvařili polotmavé pivo Březňák Originální Märzen. Celkem ho je k dispozici 700 hektolitrů. Prodávat se bude ve vybraných hospodách v celé České republice.

Radek Kovanda
Radek Kovanda 15.9.2017, 13:30

Březňák Originální Märzen je speciální druh piva, které se kdysi připravovalo už v březnu, protože by ho pozdější vyšší teploty s velkým množstvím divokých kvasnic znehodnotily. „Kritické“ letní období tudíž přečkal v chladných sklepech pivovaru. Po dlouhém ležení se tehdy prodával na podzim během různých pivních slavností.

Právě této tradici zůstali ve Velkém Březně věrni. „Pivo jsme i letos vařili v březnu tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Poté kvasilo v otevřených kádích na spilkách a dlouhých 150 dnů leželo ve sklepech,“ říká vrchní sládek a současně i ředitel pivovaru Michal Rouč.

Výsledek – speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 % hm. – vás příjemně oblaží svou plnou, hutnou chutí s vyváženou intenzivní hořkostí a jemnými karamelovými tóny.

Limitovanou edici 700 hektolitrů svátečního piva budete moci ve svých oblíbených hospodách poprvé ochutnat 27. září, v předvečer svátku svatého Václava, který je nejen patronem českých zemí, ale i českého piva.

Jsme moc rádi, že můžeme zákazníkům toto výjimečné pivo nabídnout. Vaří se v malebném pivovaru, kde sázíme na poctivou práci a řemeslný fortel. Březňák Originální Märzen je zkrátka také pivo staré školy, jehož výroba trvá velmi dlouho. Ale výsledek za to určitě stojí,“ vzkazuje všem příznivcům dobrého českého piva manažerka značky Březňák, Andrea Komůrková. Seznam všech hospod, kde se bude speciální pivo čepovat, všichni zájemci najdou na stránkách www.breznak.cz.

Březňák Originální Märzen je příspěvek velkobřezenských sládků ke Dnům českého piva, které se letos konají už popáté. Pořádá je Český svaz pivovarů a sladoven, přičemž mají být oslavou čepovaného českého piva jako tradičního nápoje. Současně chtějí posilovat tradici českých hospod.



Už více než 260 let shlíží pivovar Velké Březno hrdě z břehu Labe na měnící se kraj kolem a vítá každou novou generaci.

Přes všechny změny, které s sebou ubíhající léta a staletí přinášejí, zůstává pivovar věren české pivovarnické tradici a vlastnímu způsobu výroby piva. Místní pivovarští mistři po celou dobu odmítají výstřelky moderních technologií a spoléhají se výhradně na svoji intuici, poctivou ruční práci a kvalitní místní suroviny.

V pivovaru ve Velkém Březně se dnes vaří Březňák světlý výčepní, Březňák světlý ležák a speciální světlý Březňák 14. Začátkem roku 2016 rozšířil pivovar své portfolio čepovaných piv o Březňák 11.

O kvalitě piv, která se vaří tradiční metodou z nejlepších surovin a kvasí v otevřených kádích na spilce, svědčí i ceny z degustačních soutěží. V roce 2016 velkobřezenská piva získala celkem šest ocenění: první místo za Březňák 14 (Dočesná 2016), druhé místo za Březňák 14, třetí místo za Březňák Märzen a třetí místo za Březňák ležák nefiltrovaný (vše Pivo České republiky 2016). Březňák 14 vyhrál první místo i na Zlaté pivní pečeti 2016. Velkým úspěchem je zisk druhého místa pro Březňák 14 na Pivu České republiky 2016, protože jde o hlavní soutěž pro tři absolutní vítěze.

Abychom si na závěr trochu vyjasnili pojmy – März je německy „březen“, takže Märzen musí být „březňák“. Takže tu máme březňáka od Březňáka? Přesně tak – zde si přečtěte, ať víte, co pijete: proč je a není březňák jako Březňák.

Podobné články

Doporučujeme

Další články