Zaplétaný koláč s hvězdičkou uprostřed vám vynese oprávněné vavříny. Kromě toho, že skvěle chutná, totiž fantasticky vypadá. A příprava není nijak extrémně pracná. Jak na to? Zdroj: prakticideas.com
Co budete potřebovat?
450 g (4 hrnky) polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání 180 ml (¾ hrnku) mléka 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření koláče) 8 g (1 ½ čajové lžičky) droždí 30 g (2 polévkové lžíce) másla 70 g (⅓ hrnku) cukru špetka soli 200 g (cca 1 hrnek) Nutelly
Ve velké míse smíchejte 2 žloutky se 70 gramy cukru, trochou soli a 3/4 hrnkem mléka, můžete přidat trochu vanilky (buďto přímo z vanilkového lusku nebo můžete použít cukr vanilkový) a 450 g hladké mouky. Pořádně promíchejte a přidejte 1,5 lžičky sušeného droždí. Lze samozřejmě použít i droždí klasické, kdy si uděláte kvásek zvlášť (pro začátečníky: smícháme cca deci teplého mléka - pozor, nesmí být horké, ideální teplotu má, když vás prst smočený v něm nepálí, trochu cukru, a mouky a droždí. Vše v takovém množství, aby vzniklo řídké těstíčko. Necháme ho v teple vzejít - zvětšit objem. A kvásek je na světě.)
Zhruba po 5 minutách přidejte 30 gramů másla. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě zhruba hodinu a půl kynout. Ve druhé misce si zatím rozmíchejte Nutellu se 2 lžícemi mléka. Vymažte kulatý pekáč nebo formu na koláč. Těsto rozdělte na čtvrtiny a postupně z něj vyválejte 4 pláty. Každý jednotlivý plát pomažte tenkou vrstvou Nutelly s mlékem a skládejte je postupně na sebe. Až budete mít vstvy naskládané na sobě, postupujte podle obrázku nebo videa.
Hotový výtvor přesuňte do formy a nechte 15 minut odpočívat. Potřete bílkem, který vám zbyl. A pak už jenom upečte: v předehřáté troubě 30 - 45 minut na 220 stupňů, dozlatova.
Variantou je i tento nutellový vánoční stromeček:
Dobrou chuť!
A TADY máte recepty na 10 hříšně nádherných cupcakes.