fb pixel
Vyhledávání

Svatý Martin možná přiveze sníh, ale zcela určitě i svatomartinské pivo: královský nefiltrovaný ležák

Svátek svatého Martina naši předkové spojovali s odpočinkem po celoroční práci, kdy definitivně přichází zima – vždyť Martin přijíždí na bílém koni a občas přiváží i první sníh. A začíná hodování. Na stole nechybí vykrmená a do zlatova upečená husa, která si žádá patřičné zalévání vychlazeným hořkým pivem.

Radek Kovanda
Radek Kovanda 10.11.2017, 12:05

Již zítra v den svátku svatého Martina narazí hospody a restaurace v celé České republice sudy s čerstvým sezónním pivním speciálem. Jde o nefiltrovaný ležák chmelený za studena, který je charakteristický vůní a chutí čerstvého Žateckého poloraného červeňáku.

Pivo je to o něco vydatnější – má obsah alkoholu 5,5 % a 12,8 % objemu extraktu původní mladiny. Celkem ho bude k dispozici 700 hektolitrů a seznam všech podniků, v nichž bude na čepu, najdete na www.krusovice.cz.

A na stolech samozřejmě nebude chybět ani pořádná husa s knedlíkem a se zelím! Právě tu pak nefiltrovaný ležák díky studenému dochmelení a vyšší hořkosti skvěle doplňuje.

Chmel je koření piva. A studené chmelení umožňuje charakter piva krásně zvýraznit. U krušovického za studena chmeleného ležáku se zároveň podařilo docílit vynikající pitelnosti a nefiltrovaná varianta je zajímavou možností ochutnat toto pivo tak, jak je běžně můžeme pít pouze v pivovaru,“ vysvětluje vrchní sládek a ředitel Královského pivovaru Krušovice Michal Rouč, proč právě královský nefiltrovaný ležák za studena chmelený představuje pivo v jeho nejryzejší podobě – takové, jak si ho užívali naši předci.

Pivaři v Brně a okolí dostanou 80 hektolitrů „svého“ Svatomartinského nefiltrovaného ležáku. Tento ležák je nejvíc opečovávané pivo ze starobrněnského pivovaru. Jde o nepasterizovaný a nefiltrovaný ležák, který má typické zlatavé zakalení způsobené živými pivovarskými kvasnicemi. Obsahuje tak významné množství vitamínu B. Právě díky kvasnicím má typickou plnou chuť s jemným nádechem připomínajícím chléb. Do sudů se stáčí ručně. V provozovnách, kde se nabízí, musejí být dodržovány speciální podmínky pro uchování jeho čerstvosti.

A tady se podívejte na 11 nejstarších pivovarů světa, z toho jsou hned 3 české.

Podobné články

Doporučujeme

Další články