fb pixel
Vyhledávání

Burger Joint: nejhůř utajovaný karbanátek v New Yorku

Le Parker Meridien je čtyřhvězdičkový hotel na kraji Central Parku, kde bydlí ti, kteří si chtějí Velké jablko opravdu užít. V jeho lobby se ale nachází i přivandrovalci hledající slavnou mastnou oponu. Co se za ní vlastně skrývá?

Václav Rybář
Václav Rybář 15.7.2017, 05:31

Od roku 2003 se na honosné recepci hotelu Le Parker Meridien skrývá malé tajemství. Za obří oponu totiž vede ulička k burgerovému pajzlu jménem Burger Joint, jedné z nejvyhlášenějších burgráren v celém New Yorku.

Ve skutečnosti to zas takové tajemství není, protože už před lety o Burger Jointu psali ve všech vyhlášených průvodcích, takže se tu v létě tvoří dost značné fronty - často až za oponu, což trochu kazí onu tajemnou auru. Burger Joint už dneska žádným tajemstvím není - leda když přijedete do hotelu jako hosté mimo sezónu, pak si opony pravděpodobně vůbec nevšimnete - nicméně si burgera odtud můžete objednat i prostřednictvím pokojové služby.

Kontrast mezi načančaným prostředím hotelu a "čtyřkovou" atmosférou uvnitř je dokonalý. Nápisy načmárané na lepence vás už ve frontě upozorní na to, že musíte mít svou objednávku vymyšlenou předem. Jakékoliv zaváhání u pokladny vás posune zpátky na konec fronty. Nemluvíte anglicky? Tak si vezměte papírek a zaškrtejte na něm, co chcete. Žádné zdržování!

Ceny jsou správně mastné, s burgerem se v podstatě nevejdete pod deset dolarů, a když přidáte hranolky a pití, tak si rovnou připravte dvacku na osobu. Uvnitř je klasické hovězí pižmo a interiér je správně jetý. Přesto je Burger Joint typickou turistickou pastí, protože za lepší ceny je v New Yorku tolik burgerů, že byste to nespočítali na prstech obou rukou.

A nejde jen o cenu, samozřejmě. V Burger Jointu se přehnaná očekávání střetnou s průměrnou realitou. Burger na standardní housce z krámu je vysušený a bez specifického koření nebo omáčky. Prostě jen plátek hrubě namletého hovězího se salátem, cibulí a plátkem čedaru. Nic objevného, nic osobitého, s trochou štěstí se vám podobná lahoda povede doma na pánvi, pokud tedy budete šetřit na koření a kondimentech.

Pokud tedy chcete v New Yorku zkusit opravdu dobře zastrčenou burgrárnu, kde vám vyjdou vstříc a dokonce vás nechají si burger "postavit", jděte k Empire State Building na 34. ulici a obejděte ho po 5. Avenue, abyste se dostali na 35. ulici. Přímo ve stínu jedné z nejslavnějších budov světa najdete pobočku Smashburgeru, ve kterém dělají velké a šťavnaté burgery, které vám naservírují v open stylu s rozžhaveným plátkem sýra - to abyste si mohli na obě strany burgeru ještě naházet, co potřebujete (kečup, hořčici, cibulové plátky), a pak vlastnoručně secvakli burger dohromady.

Navíc se ve Smashburgeru dělá hovězí tenoučké a správně křupavé navrch a šťavnaté uvnitř. Za méně peněz dostanete víc muziky a nebudete stát žádnou frontu. Tak na to myslete, až budete v New Yorku a vyhládne vám po návštěvě Empire State Building nebo Times Square.

A TADY se dozvíte, jak si smashburger uděláte doma.

Podobné články

Doporučujeme

Další články