Před pár lety Prahu a později další česká města zaplavila vietnamská bistra, kde na prvním místě jídelních lístků byla sytá nudlová polévka Phở [čti fo]. Kuřecí se jmenuje Phở Ga a hovězí pak Phở Bo. Úspěchem se nepřekvapivě inspirovali i Číňané, takže dnes už nabízejí kromě M14, 15 nebo 16, sushi, smaženého sýra a gyrosu, také i tuhle vietnamskou dobrotu.
Ve Vietnamu koupíte polévku na každém rohu, kde bublá v obrovském hrnci vývar, vy si jen poručíte co (ne)chcete přidat do misky a pak na plastových židličkách s pomocí dalších dochucovadel vytvoříte mistrovské dílo. A přitom si tuhle dobrotu můžete v papiňáku jednoduše uvařit i doma.
Ingredience (na 4 porce):
rostlinný olej
2 menší žluté cibule, rozpůlené
kousek zázvoru, nakrájeného na silnější plátky
skořice v celku
3 kousky badyánu
1 čajová lžička semínek fenyklu
1 čajová lžička semínek koriandru
4 hřebíčky
4 kuřecí paličky
rybí omáčka
1 polévková lžíce cukru
na servírování:
Phở nudle (koupíte u většiny vietnamských obchodníků - jsou široké a na obalu by mělo být napsáno Phở)
šalotka
jarní cibulka
sójové klíčky
čerstvé chilli papričky
čerstvé bylinky (koriandr, vietnamská bazalka, perila, máta...)
limetka a rybí omáčka
Dneska seženete všechny ingredience bez problémů v lépe vybavených vietnamských „ovozelech
“, ale pokud chcete největší výběr a autentické prostředí, vydejte se do Sapy v pražské Písnici. A abyste se zde lépe zorientovali a vyznali v místní nabídce, použijte
tuhle mapu.
1. Vývar
Rozpalte v papiňáku olej, přidejte rozpůlené cibule (řezem dolů) a zázvor. Stáhněte oheň a bez míchání nechte opékat cca 3 minuty. Přidejte koření (fenykl, skořice, hřebíček, badyán a koriandr) a kuřecí paličky. Zalijte dvěma litry vody (může být litr vody a litr kuřecího vývaru), přidejte několik polévkových lžic rybí omáčky (přidávejte po menších častech a ochutnávejte - omáčka je dost výrazná) a vsypte cukr. Přiklopte, natlakujte hrnec, stáhněte plamen a vařte 20 minut.
2. ...a zatímco se vaří
Nudle připravte podle návodu (stačí zalít vroucí vodou a po minutě slít), chilli papričku nakrájejte na kolečka, limetku rozřízněte na čtvrtiny, bylinky omyjte a natrhejte na menší kousky, jarní cibulku a šalotku nakrájejte na kolečka.
3. Dodělejte vývar
Z papiňáku vyndejte kuřecí stehýnka a vývar zceďte přes sýtko. Pokud ho chcete mít dokonalý, zceďte ho ještě přes plátýnko.
4. Servírování
Do velké misky dejte nudle, kuřecí paličku (můžete jí předem obrat a maso dát zpět do vývaru), jarní cibulku, šalotku, bambusové výhonky, zalijte vývarem a ozdobte bylinkami. Chuť můžete doladit rybí omáčkou, cukrem, limetkou nebo chilli papričkou.
A zde si můžete přešíst, co se podává v typických amerických bistrech.