fb pixel RECEPT: vietnamská polévka Phở, kterou stihnete připravit za 30 minut – G.cz
Vyhledávání

RECEPT: vietnamská polévka Phở, kterou stihnete připravit za 30 minut

Zdroj: foto: autor

Hit posledních let, který budete mít hotový dřív, než byste stačili zaběhnout do nejbližšího vietnamského bistra.

Ondřej Karpíšek
Ondřej Karpíšek 16.6.2015, 10:00

Před pár lety Prahu a později další česká města zaplavila vietnamská bistra, kde na prvním místě jídelních lístků byla sytá nudlová polévka Phở [čti fo]. Kuřecí se jmenuje Phở Ga a hovězí pak Phở Bo. Úspěchem se nepřekvapivě inspirovali i Číňané, takže dnes už nabízejí kromě M14, 15 nebo 16, sushi, smaženého sýra a gyrosu, také i tuhle vietnamskou dobrotu.

Ve Vietnamu koupíte polévku na každém rohu, kde bublá v obrovském hrnci vývar, vy si jen poručíte co (ne)chcete přidat do misky a pak na plastových židličkách s pomocí dalších dochucovadel vytvoříte mistrovské dílo. A přitom si tuhle dobrotu můžete v papiňáku jednoduše uvařit i doma.

Ingredience (na 4 porce):

rostlinný olej

2 menší žluté cibule, rozpůlené

kousek zázvoru, nakrájeného na silnější plátky

skořice v celku

3 kousky badyánu

1 čajová lžička semínek fenyklu

1 čajová lžička semínek koriandru

4 hřebíčky

4 kuřecí paličky

rybí omáčka

1 polévková lžíce cukru

na servírování:

Phở nudle (koupíte u většiny vietnamských obchodníků - jsou široké a na obalu by mělo být napsáno Phở)

šalotka

jarní cibulka

sójové klíčky

čerstvé chilli papričky

čerstvé bylinky (koriandr, vietnamská bazalka, perila, máta...)

limetka a rybí omáčka

Dneska seženete všechny ingredience bez problémů v lépe vybavených vietnamských „ovozelech, ale pokud chcete největší výběr a autentické prostředí, vydejte se do Sapy v pražské Písnici. A abyste se zde lépe zorientovali a vyznali v místní nabídce, použijte tuhle mapu.

1. Vývar

Rozpalte v papiňáku olej, přidejte rozpůlené cibule (řezem dolů) a zázvor. Stáhněte oheň a bez míchání nechte opékat cca 3 minuty. Přidejte koření (fenykl, skořice, hřebíček, badyán a koriandr) a kuřecí paličky. Zalijte dvěma litry vody (může být litr vody a litr kuřecího vývaru), přidejte několik polévkových lžic rybí omáčky (přidávejte po menších častech a ochutnávejte - omáčka je dost výrazná) a vsypte cukr. Přiklopte, natlakujte hrnec, stáhněte plamen a vařte 20 minut.

2. ...a zatímco se vaří

Nudle připravte podle návodu (stačí zalít vroucí vodou a po minutě slít), chilli papričku nakrájejte na kolečka, limetku rozřízněte na čtvrtiny, bylinky omyjte a natrhejte na menší kousky, jarní cibulku a šalotku nakrájejte na kolečka.

3. Dodělejte vývar

Z papiňáku vyndejte kuřecí stehýnka a vývar zceďte přes sýtko. Pokud ho chcete mít dokonalý, zceďte ho ještě přes plátýnko.

4. Servírování

Do velké misky dejte nudle, kuřecí paličku (můžete jí předem obrat a maso dát zpět do vývaru), jarní cibulku, šalotku, bambusové výhonky, zalijte vývarem a ozdobte bylinkami. Chuť můžete doladit rybí omáčkou, cukrem, limetkou nebo chilli papričkou.

A zde si můžete přešíst, co se podává v typických amerických bistrech.

Podobné články

Doporučujeme

Další články