fb pixel
Vyhledávání

Sledujte noční můru každého číšníka!

Načepovat deset piv, vyběhnout 45 schodů, makat, neflákat se! Tohle peklíčko kdysi měli číšníci U Pinkasů. A každý rok si ho pravidelně připomínají.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 20.5.2015, 18:58

Číšníci mají krušný život. Tenhle job nikdy nebyl peříčko - co nemáte v hlavě, musí být v nohách. Ještě horší bylo živit se v pohostinství o sto let zpět a dvojnásob to platilo pro pivnici U Pinkasů. Už 172 let je v provozu kousek od Jungmannova náměstí.

V té době měly všechny hospody ve zvyku svým hostům rozlévat pivo, které ve sklepích číšníci stáčeli do mázu (stará měrná jednotka, byl to džbán přes litr objemu). Pro číšníky to bylo praktické, ale není se čemu divit, že pivo po takovém přelévání nebylo ideální. Jakub Pinkas ve své pivnici nařídil trochu jiný, pracnější způsob. Místo toho, aby pivo slévali do mázů jako v jiných hospodách, číšník musel běhat do sklepa, piva rovnou stočit do půllitrů a pak co nejrychleji vyběhnout schodiště a rozdat je pivařům.

Určitě si to mnozí z vás dokáží jen nejasně představit. Dnešní plzeňský půllitr váží něco před 800 gramů, půl litr piva by měl mít něco přes 500 gramů (nemá stejnou hustotu jako voda). Číšník musel do každé ruky vzít pět půllitrů - dohromady tedy nesl zhruba kolem dvanácti kil. S tekutým obsahem pak nejednou každý z nich vybíhal dvě patra o 45 schodech. Ruce i nohy při té myšlence doslova dřevění. Tahle práce byla doslova noční můra.

Mučírna U Pinkasů se celkem proslavila a dnes jí v restauraci vzdávají hold. Výčepáci z cca 13 restaurací, ve kterých čepují Pilsner, musí na čas s touhle pivní náloží vyběhnout všechny schody. Vyhrává jen ten nejlepší - hodnotí se celkový čas a také stav donešených půllitrů.

Jste duší pivařem? Tak se podívejte na video, které při posledním ročníku Noční můry U Pinkasů natočil soutěživý výčepní na GO Pro kameru. Aspoň na chvíli se vžijete do krušného života pinkasáckého číšníka. Je to hodně silný sentiment.

Když vás nezresetuje Pinkasův běh, můžete zkusit těchto 12 druhů českého alkoholu.

Podobné články

Doporučujeme

Další články