fb pixel
Vyhledávání

Legendární Vangelis: Geniální hudební skladatel se stal nesmrtelný díky svým písním

Zdroj: Profimedia

O nejslavnějším řeckém hudebním skladateli Vangelisovi slyšel téměř každý. Ti, kteří jeho jméno neznají, určitě poznají jeho ikonické melodie z filmů jako Ohnivé vozy, Blade Runner, Bounty nebo 1492: Dobytí ráje. Tyto skladby ho proslavily a vynesly až na vrcholky hitparád. Kromě filmové hudby se Vangelis věnoval také tvorbě samostatných alb a je dodnes považován za jednoho z průkopníků elektronické popové hudby.

Martin Miko
Martin Miko 17.10.2024, 13:11

Z Řecka až na vrchol

Vangelis, jehož skutečné jméno je Evangelos Odysseas Papathanassiou, měl od mládí velký zájem nejen o řeckou lidovou hudbu, ale i o jazz a rock. Už ve svých patnácti letech založil školní kapelu a během šedesátých let skládal hudbu pro řecké filmy, kde působil i jako hudební producent. V roce 1968, ve věku pětadvaceti let, opustil Řecko kvůli nepříznivé politické situaci a touze rozvíjet svou kariéru v zahraničí. Jeho původním cílem byl Londýn, ale britské úřady mu nedaly povolení k pobytu, a tak se usadil v Paříži. I tam založil hudební skupinu, avšak se zaměřením na progresivní rock. V té době také spolupracoval s uznávaným řeckým zpěvákem Demisem Roussosem.

Až v roce 1975 se mu podařilo přestěhovat do Londýna, kde jeho kariéra rychle nabírala na obrátkách. Ve stejném roce dosáhl velkého úspěchu se svým albem Heaven and Hell a také zahájil spolupráci se zpěvákem Jonem Andersonem. Společně vydali několik alb a jedním z jejich největších hitů je píseň I’ll Find My Way Home z druhého alba The Friends of Mr Cairo (1981).

Vangelis si získal slávu díky svému mistrovskému používání syntezátorů, které v jeho skladbách vytvářely pseudoorchestrální zvuk, a díky jeho originálním melodiím. Jeho velký průlom přišel v roce 1981 s hudbou k filmu Ohnivé vozy. Soundtrack z tohoto filmu, zvláště ústřední skladba Chariots of Fire, se stal obrovským hitem a dosáhl vrcholu hitparád jak v USA, tak v Británii, přičemž album získalo všude platinovou desku.

Největší poctou bylo, když Vangelis na jaře roku 1982 získal Oscara za nejlepší původní hudbu k filmu. Samotný snímek Ohnivé vozy byl také oceněn hned třemi Oscary, a to v kategoriích nejlepší film, scénář a kostýmy. Ve Velké Británii se skladba Chariots of Fire stala natolik populární, že byla v určitém období považována za neoficiální druhou britskou hymnu. Píseň byla později použita v mnoha dalších filmech a seriálech.

Po tomto úspěchu se Vangelisovi nabídky na filmové projekty jen hrnuly, ale on sám si pečlivě vybíral, na jakých bude pracovat. Nadále se věnoval i jiným projektům a spolupracoval například s Jonem Andersonem a dalšími umělci. Filmovou hudbu však neodsunul stranou. V roce 1982 vytvořil soundtrack k filmu Nezvěstný (Missing) s Jackem Lemmonem a Sissy Spacek v hlavních rolích a také k legendárnímu sci-fi thrilleru Ridleyho Scotta Blade Runner s Harrisonem Fordem.

V roce 1984 Vangelis složil hudbu k historickému dramatu The Bounty, které vypráví o slavné vzpouře na britské lodi Bounty. Ve filmu hrály hvězdy jako Mel Gibson, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Daniel Day-Lewis a Liam Neeson.

V devadesátých letech navázal Vangelis spolupráci například s režisérem Romanem Polanskim, když složil hudbu k romantickému dramatu Hořký měsíc (1992), kde se objevili Hugh Grant a Kristin Scott Thomas. Po roce 2000 pracoval například na historickém velkofilmu Alexander Veliký (2004) režiséra Olivera Stonea, ve kterém hráli Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer a Anthony Hopkins.

Jeho nejznámější spoluprací zůstává druhý projekt s režisérem Ridleym Scottem, a to historický film o Kryštofu Kolumbovi 1492: Dobytí ráje. Gérard Depardieu zde ztvárnil slavného objevitele Nového světa a ústřední hudební motiv filmu, 1492: Conquest of Paradise, se stal opět globálním hitem, který vystoupal v žebříčcích hitparád. Po skladbě z Ohnivých vozů jde o jeho druhou nejznámější kompozici, která se stala doslova kultem.

Vangelis pokračoval v práci na různých projektech a čas od času stále skládal hudbu k filmům. Vedle toho také koncertoval a spolupracoval se slavnými operními pěvkyněmi. Na jeho albu El Greco (1998) zpívala španělská sopranistka Montserrat Caballé, zatímco afroamerické sopranistky Jessye Norman a Kathleen Battle vystoupily na albu Mythodea (2001). Vangelis si velmi pečlivě chránil své soukromí, vyhýbal se mediální pozornosti a jen zřídka poskytoval rozhovory.

V roce 2022 bohužel Vangelis zemřel na následky nemoci spojené Covidem-19.

Zdroje informací:

https://www.classiccat.net/vangelis/biography.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Vangelis

https://www.nemostudios.co.uk/vangelis/

Podobné články

Doporučujeme

Další články