fb pixel
Vyhledávání

Nejmenší žena na světě: Jyoti Amge z Indie si splnila sen a stala se herečkou

Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain, work by Ashesh Shah

Jyoti Amge, narozená v roce 1993, trpí achondroplázií, což je vzácná forma trpaslictví, která obvykle postihuje muže. Amge se nevzdala a s odhodláním dodnes čelí výzvám svého života. Už od dětství snila o kariéře herečky, což se jí nakonec i splnilo. Dnes však ve filmovém světě slaví úspěchy a plní si svůj sen.

Martin Miko
Martin Miko 3.10.2024, 18:14

Nemá ani metr

Indická herečka Jyoti Amge se navzdory svému malému vzrůstu prosadila i za hranicemi své země. Už od dětství toužila stát se slavnou herečkou, i když její život komplikovala achondroplázie, což je genetická porucha kostí, která omezuje růst. Lidé s touto poruchou obvykle nedorůstají více než 130 cm.

Jyoti přestala růst krátce po prvních narozeninách a kvůli křehkým kostem potřebuje nepřetržitou pomoc. Přesto si splnila svůj dětský sen v rámci herecké branže. Kromě herectví se také krátce angažovala v politice.

Na své osmnácté narozeniny byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejmenší žena na světě s výškou 62,8 cm a váhou 5,5 kg. Při narození vážila pouhý jeden kilogram, ale to jí nebránilo žít naplno jako ostatní mladí lidé. Těšilo ji, že titul nejmenší ženy získala, a nemohla se dočkat, až překoná předchozí rekordmanku, což doposud byla Američanku Bridgette Jordanovou, která měřila 68,46 cm. Jyoti si tak splnila svůj dětský sen.

Jyoti Amge možná působí křehce jako panenka, ale ve skutečnosti se jedná o odvážnou a cílevědomou ženu. Přestože by se někomu její život mohl zdát obtížný kvůli jejímu malému vzrůstu, tak Jyoti žije zcela normálním životem. Ráda sleduje filmy, věnuje se líčení a tráví čas se svými kamarádkami, kterým dosahuje pouze k pasu. Ve škole, kterou navštěvuje, má speciálně přizpůsobenou lavici a doma spí v malé posteli. Její blízcí však na její výjimečný stav nijak neupozorňují a chovají se k ní naprosto normálně, což Jyoti dokáže ocenit.

Pochází z města Nagpur, kde je velice oblíbená a uznávaná. Díky několika hereckým rolím v Bollywoodu na sebe upoutala pozornost a v roce 2014 si jí všimli také v USA, kde dostala roli v populárním seriálu American Horror Story s podtitulem Freak Show. V tomto mysteriózním díle se Jyoti objevila vedle hereckých hvězd jako jsou Emma Roberts, Sarah Paulson, Gabourey Sidibe a Angela Bassett. Kromě této výrazné role se také účastnila několika televizních pořadů a objevila se v dokumentárním filmu, který zaznamenal její životní cestu. Ten vznikl v roce 2020.

Jyoti Amge je příkladem inteligentní, ambiciózní a průbojné mladé ženy, která dokázala svůj zdravotní handicap ve výhodu. Její neústupnost a talent jí přinášejí stále více úspěchů, a to nejen v hereckém světě, ale také v osobním životě, kde je vzorem pro mnoho dalších lidí.

Zdroje informací:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jyoti_Amge

https://guardian.ng/life/the-worlds-shortest-woman-jyoti-amge-turns-30/

https://kids.guinnessworldrecords.com/records/hall-of-fame/jyoti-amge

Podobné články

Doporučujeme

Další články