fb pixel
Vyhledávání

Příběh Vlčí dívky: Alice Doherty měla celé tělo pokryté vlasy, vlastní rodiče na ní vydělali jmění

Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Alice Elizabeth Doherty neměla v životě zrovna štěstí. Kvůli vzácné vadě, kterou trpěla od narození, bylo celé její tělo pokryto vlasy. Na konci 19. století však byl její zjev tak lákavou podívanou pro lidí, že za ni rádi zaplatili nemalé peníze.

Martin Miko
Martin Miko 17.9.2024, 13:15

Vlčí dívka ve středu pozornosti

Možná se cítíte nepříjemně, když si na obličeji všimnete drobného chloupku, který nečekaně rychle narostl. Je to ještě horší, když vás na něj někdo upozorní. Co ale asi mohla říkat Alice Elizabeth Doherty, které vlasy rostly neustále po celém obličeji? To musí být něco absolutně nepředstavitelného.

Když se 14. března 1887 narodila malá Alice Doherty, vyvolalo to obrovské pozdvižení. Holčička byla totiž pokrytá pěticentimetrovými blonďatými vlasy. Nešlo přitom o žádnou dědičnou vadu, protože nikdo z jejích předků podobně netrpěl. Alice trpěla hypertrichózou, což je stav charakterizovaný nadměrným růstem vlasů na místech, kde obvykle nerostou. Rodiče se rozhodli využít tuto zvláštnost své dcery a už od jejího druhého roku ji předváděli jako „Vlčí dívku“. Což bylo i její umělecké jméno. Za možnost ji vidět samozřejmě vybírali vstupné.

Vlasy, které pokrývaly prakticky celé její tělo, neustále rostly. Když Alici bylo pět let, dosahovaly délky asi 12 centimetrů, a během dospívání už měly přes čtvrt metru. Ostříhání nebo oholení by však znamenalo ztrátu příjmu. Alice, ačkoliv se z toho velkou radost neměla, pokračovala v této „kariéře“, aby pomohla rodině. Přesto se velmi těšila na den, kdy její veřejné trápení skončí.

Rodina se po počátečním šoku vůbec nestyděla na svém nešťastném dítěti vydělávat, což v té době to bylo poměrně běžné. Lidé s nějakou odlišností často neměli jinou možnost obživy. Alice tak vystupovala v různých výstavních vitrínách, na přeplněných divadelních scénách a náměstích v různých městech, kde se za podívanou vybíralo vstupné. I když tato show Alici a její rodinu poměrně úspěšně živila, nikdy nedosáhla stejného věhlasu a zajištění jako například Stefan Bibrowski nebo Fedor Jeftichev, chlapci postižení stejnou nemocí.

Stefan a Fedor měli podporu profesionálních manažerů, kteří se starali o organizaci jejich vystoupení, propagaci a další aspekty jejich kariéry. Naproti tomu o „kariéru” Alice se starala pouze její rodina, která nechtěla přijít o jistý zisk. Na konci 19. století nebylo snadné dosáhnout úspěchu bez reklamy. K tomu oba zmínění muži byli přirozeně otevřenější show, kterou předváděli.

Alice, která byla spíše plachá, vystupovala pouze z nutnosti získat peníze na živobytí, což ji činilo méně atraktivní pro diváky. Taktéž tehdejší tisk zaznamenával, že byla velmi inteligentní, což jí umožňovalo chápat absurdnost situace, v níž se nacházela, a její pozornost ze strany diváků i médií jí nebyla příjemná. Musela se však smířit se svým osudem, alespoň dokud nevydělala dostatek peněz. To samozřejmě nebylo hned.

Jakmile Alice dosáhla finanční stability, ukončila své veřejné vystupování a v roce 1915 se usadila v Dallasu. Tam žila v klidu až do své smrti 13. června 1933. Příčina její smrti tehdy nebyla známa, ale ví se, že slavná Vlčí dívka zemřela ve věku 46 let.

Zdroje informací:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Elizabeth_Doherty

https://www.kickassfacts.com/alice-doherty-the-minnesota-woolly-girl/

https://showhistory.com/performers/alice-doherty

Podobné články

Doporučujeme

Další články