fb pixel
Vyhledávání

Zatčení Whiteyho Bulgera: Za informace vedoucí k dopadení bostonského mafiána byla vypsána odměna 2 miliony dolarů

Zdroj: Federal Bureau of Prisons - Federal Bureau of PrisonsImmediate source: http://hereandnow.wbur.org/files/2013/02/0211_Whitey1959.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27324383

Dne 22. června roku 2011 byl v kalifornské Santa Monice po 16 letech na útěku před orgány činnými v trestním řízení zatčen James "Whitey" Bulger, násilnický bostonský mafián hledaný pro 19 vražd. Jednaosmdesátiletý Bulger, jedna z deseti nejhledanějších osob FBI, byl zatčen spolu se svou dlouholetou společnicí, šedesátiletou Catherine Greigovou, která s gangsterem uprchla z Massachusetts koncem roku 1994, a to krátce předtím, než měl být obviněn z federálního zločinu. V době jeho zatčení v roce 2011 byla za informace vedoucí k Bulgerovu dopadení vypsána odměna ve výši 2 milionů dolarů, což byla nejvyšší částka, jakou kdy agentura za domácí hledanou osobu nabídla.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 22.6.2024, 09:18

Whitey Bulger

Bulger, který se narodil v roce 1929 v Massachusetts a vyrůstal v obytné čtvrti v jižním Bostonu, a který si v dětství vysloužil přezdívku pro své světlé blond vlasy, si v 50. a na počátku 60. let minulého století odpykával trest ve federálním vězení za bankovní loupeže.

Poté se vrátil do Bostonu, kde nakonec s partnerem Stephenem Flemmim vybudoval impérium organizovaného zločinu. V době, kdy se oba muži zabývali obchodem s drogami, vydíráním, vraždami a dalšími nezákonnými aktivitami, sloužili od poloviny 70. let jako informátoři FBI, kteří výměnou za ochranu před trestním stíháním poskytovali informace o konkurenčních mafiánech.

Na útěku

Poté, co zkorumpovaný agent FBI dal Bulgerovi tip, že bude brzy zatčen kvůli obvinění z vydírání, Bulger v prosinci 1994 zmizel. John Connolly, agent, který Bulgera upozornil, byl později odsouzen za vydírání, maření výkonu spravedlnosti a vraždu druhého stupně. Navzdory mezinárodnímu pátrání unikal Bulger úřadům více než deset a půl roku.

Poté dne 20. června roku 2011 FBI použila novou taktiku a odvysílala veřejnou reklamu zaměřenou na Greigovou, Bulgerovu společnici. Reklama, která se vysílala ve městech po celých Spojených státech, kde měl mafián kdysi žít nebo mít kontakty, byla zaměřena na divačky, které mohly Greigovou, jež podstoupila řadu kosmetických úprav, vidět v kosmetickém salonu nebo u lékaře.

Zatčení

Na základě jednoho z obdržených tipů agenti FBI Bulgera a Greigovou, tehdy vystupující pod jmény Charles a Carol Gaskovi, sledovali a bez incidentu zatkli ve skromném dvoupokojovém bytě v jižní Kalifornii, který dlouho nazývali svým domovem. Strážci zákona našli v Bulgerově bytě zbraně, falešné doklady a více než 800 000 dolarů. Později jim prozradil, že během let na útěku často cestoval ozbrojený a někdy v přestrojení například do Bostonu, Mexika a Las Vegas.

Po zatčení byli Bulger a Greigová vráceni do Bostonu. V červnu 2012 byla Greigová v rámci dohody o přiznání viny odsouzena k osmi letům vězení za to, že pomáhala Bulgerovi se nadále skrývat. V létě následujícího roku se Bulger dostal před soud a 12. srpna roku 2013 byl u federálního soudu v Bostonu odsouzen v 31 z 32 bodů obžaloby, včetně účasti na 11 vraždách a dalších trestných činech. Dne 14. listopadu 2013 odsoudil federální soudce Bulgera ke dvěma doživotním trestům vězení plus pěti letům. Nechvalně proslulý mafián zemřel ve vězení dne 30. října 2018.

Zdroj: History, Wikipedia

Podobné články

Doporučujeme

Další články