Bůh žehnej nálevu
V sobotním článkovém seriálu se stále diskutabilním názvem Kocožrádlo se každý víkend věnujeme jednomu pokrmu, který je kromě lahodné chuti znám i pro zázračné účinky při léčbě kocoviny. Po vietnamském vývaru Pho Bo, kuřeti z KFC a opravdu krizových instantních nudlích přichází na řadu něco, co možná nepotěší tak úplně po šmaku, zato by vám to ale z hlavy vytáhlo i reálný střep. Takže s tím pomyslným není vůbec žádný problém. Řeč je o láku z nakládaných okurek, na který nedají dopustit naše babičky, sportovci a vodkymilovní kolegové alkoholici z Polska.
Pokud máte ve zvyku z té kyselé vody vyjíst cibulky a vylít ji do záchodové mísy, zabrzděte! Zbavujete se totiž jedné z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších superpotravin na kocovinu, která je na trhu. Ano, je to tak - existují na to studie! Vědci z univerzity v americkém Utahu si vzali za předmět zkoumání okurku jako zeleninu a s ní i lák samotný. Po náročném bádání zjistili, pozór, že taková okurka je z 96 % tvořena vodou! Ok, tohle ví asi každý, další výsledky vyplývající z výzkumu už jsou ale zajímavější.
Taková okurka dál obsahuje třeba draslík, křemík, zinek a celou řadu vitamínů. Proto pomáhá čistit problematickou pleť a ulevuje podrážděnému žaludku. Pomáhá také odvodňovat organismus, díky ní tedy po propařené noci rychleji splasknete - ano, dámy, ty plátky okurky pod očima, to není jen filmové klišé, to vážně funguje. A když si na chvíli přitisknete kolečko okurky na horní patro, zmírní to i zápach z úst. V případě, že jste pili pomalu čistý líh zcela neocenitelné!
Ale to se bavíme o okurkách jako takových. V čem je kouzlo láku, do kterého je nakládáme? A proč ho sportovci občas pijí místo přeslazených ionťáků? Další výzkum totiž přišel na to, že lák výrazně zmírňuje svalové křeče. Pravděpodobně je to způsobeno octem, který neutralizuje účinek svalové zátěže.
Lák dále aktivuje žaludeční receptory, buněčnou membránu svalů a sekundárně působí příznivě i na celý centrální nervový systém. Jen se ho nesmí vypít moc, protože kyselost by vám po prvotní úlevě mohla žaludek naopak ještě více podráždit, obzvlášť, jste-li na to citliví.