fb pixel
Vyhledávání

4 neobvyklé recepty na studené polévky: tekutá exotika

Na dozdobení můžete ještě použít plátky citrónu a kapku olivového oleje
Zdroj: food52.com

Zchlaďte se polévkou, není to ani extrémně pracné!

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 11.7.2016, 16:50

Cože, zchladit se polévkou? Asi vás napadne Gazpacho, o kterém ale mnoho lidí ví jen díky Červenému trpaslíkovi a netuší, že ‚chladných polévek‘ je celá řada výtečných variant. A nejsou nijak těžké na přípravu. Vybrali jsme pro vás pár neobvyklých, ale překvapivě chutných a osvěžujících receptů.

1. Mangová polévka

Co budete potřebovat: 3 zralá manga, kelímek řeckého jogurtu, 1/4 šálku kokosového mléka, 1/4 šálku polotučného mléka, 1 lžíci a 2 lžičky citrónové šťavy, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky medu, pár lístků máty a trochu černého pepře, podle vašeho uvážení.

Jak na to: Odkrojte mango okolo pecky a zbavte dužinu slupky (skvělý fígl na to můžete najít v tomto článku).Tu pak hoďte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a mixujte jak diví. Před tím, než budete podávat, nechte polévku vychladnout v lednici (nejlépe klidně i přes noc).

2. Bílá polévka Gazpacho s cukrovým melounem

Co budete potřebovat: půlku francouzské bagety (cca 12 cm), jeden a půl šálku oloupaných mandlí, 2 stroužky nahrubo nasekaného česneku, 2 lžíce vinného octu, 1 lžičku soli, 1 šálek extra panenského olivového oleje, 4 šálky studené vody a 30 kuliček cukrového melounu.

Jak na to: Bagetu si zkuste nakrájet na pár kusů, namočte ji do vody a pak ji vyždímejte. Hoďte bagetu spolu s mandlemi a česnekem do mixéru a pořádně mixujte, dokud nebude mít směs konzistenci pyré - ať vám nepřejde až do "másla". Přidejte ocet, sůl a se stále běžícím motorem přilévejte opatrně olej. Až se vám zdá, že je vše smícháno, zalívejte postupně vodou. Potom přeceďte přes síto a nechte vychladit. Před podáváním můžete ještě přidat trochu soli nebo octa, podle vaší chuti. A ozdobte kuličkami melounu. Máte hotovo!

3. Rajčatová polévka s broskví

Co budete potřebovat: 1 stroužek nahrubo nasekaného česneku, 3/4 nahrubo nasekané šalotky, 1 lžíce olivového oleje, 0,8 kg rajčat rozkrájených na čtvrtiny, 0,4 kg broskví rozkrájených na čtvrtiny, svazek čerstvého tymiánu (svázaného provázkem), 1 až 2 lžičky soli podle chuti, 2/3 šálku smetany, 4 lžičky cukru podle chuti a špetka kajenského pepře.

Některé zmíněné přísady můžete zakoupit v obchodech s delikatesami, např. v Praze v Dlouhé ulici - Food Story, které má i svůj online shop.

Jak na to: Ani broskve či rajčata nemusíte loupat. Zatím si rozehřejte v hrnci olej a na mírném plameni osmahněte šalotku s česnekem, dokud nechytí typickou sklovitou barvu. Přidejte rajčata, broskve, tymián a jednu lžičku soli. Vařte dokud se broskve a rajčata neuvolní. Dřevěnou vařečkou průběžně míchejte a nebojte se je i trochu pomačkat. Měli byste takto vařit zhruba patnáct minut. Když už směs vypadá trochu jako polévka, ale stále v ní plave pár kousků, sundejte hrnec ze sporáku, odeberte tymián a všechno nažeňte do mixéru (možná to budete muset dělat ve dvou dávkách). Rozmixujte, připravte si cedník a čistý hrnec a přeceďte pyré. Až budete mít polévku hrnci, začněte znovu vařit na středním plameni. Přidejte smetanu, cukr a kajenský pepř. Dochuťte si pak solí podle vlastních preferencí. Vařte deset minut, aby chutě pořádně splynuly. Pak počkejte, až vychladne a dejte ji na noc vychladit do lednice. Dá se podávat i teplá, ale za studena je vynikající.

4. Jogurtová polévka s okurkami a vlašskými ořechy

Co budete potřebovat: 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 šálek vlašských ořechů, 2 krajíce chleba (jestli máte svůj domácí, klidně ho použijte),1/4 šálku olivového oleje, 2 kelímky obyčejného jogurtu, 4 menší okurky, 2 lžíce citrónové šťavy a 1 malý svazek kopru či máty (necháme na vašem uvážení).

Jak na to: Pomocí tlouku rozdrťte dohromady česnek a sůl, nebo použijte stranu většího nože, pokud není zbytí. Z šálku ořechů si jich dejte pár bokem a stejně jako u receptu výše si namočte chleba a vyždímejte z něj všechu vodu. Chleba a hrnek ořechů nasypte do mixéru a společně je chvilku pomelte. Přesypte je pak do mísy, přidejte pár lžic oleje a jogurtu a řádně promíchejte.Přidejte citrónovou šťavu a nastrouhané okurky. Směs nechte aspoň hodinu odpočinout v lednici a pak přidejte dostatečné množství vody, aby vaše polévka měla tu správnou konzistenci. Nakrouhejte si ořechy a spolu s mátou nebo koprem jimi ozdobte polévku - je to za vámi.

A co byste měli dělat s hromadou jahod, když už máte předzásobeno marmeládou? Tady od nás máte pár nápadů!

Podobné články

Doporučujeme

Další články