Podzim je ráno už dost chladný, a když se musíme trmácet ven do palčivého chladu, můžeme se odměnit lahodnou, horkou polévkou. Vybrali jsme vám recepty, které nás jednoduše okouzlily. Tenhle podzim bude díky nim hned o něco barevnější.
1. Kouzelná polévka z dýně Hokaido a Totorovým toastem
Co budete potřebovat na polévku: 1 lžíce másla, 2 malé šalotky (nakrájené na kostky), 2 stroužky česneku (nadrceného), 1 lžička nasekaného zázvoru, 1/2 dýně Hokaido (oloupané a nakrájené na kostky - pokud seženete, můžete použít máslovou dýni Kabocha), 2 až 3 šálky kuřecího vývaru, sůl a pepř dle vaší chuti.
Jak na to: V hrnci si na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte česnek, šalotku a zázvor a smažte aspoň 2 až 3 minuty, dokud mírně nezměknou - neměly by vám zhnědnout. Přidejte dýni a vývar a stále na středním plameni přiveďte směs do varu. Vařte zhruba půl hodiny. Až kostky změknou, hrnec dejte z plotny a rozmixujte obsah do hladka. Ochuťte solí a pepřem.
Co budete potřebovat na toast Totoro: 1 plátek chleba (je na vás, jaký druh), trocha másla, 1 vejce (žloutek oddělený od bílku) a na ozdobu postavičky mořské řasy.
Jak na to: Vyřezejte si Totora do toastu nebo pokud vám bude stačit, vyřízněte si do chleba kolečko pomocí sklenky. Na mírném ohni si na pánvi rozpusťte máslo, toast opečte z jedné strany, přidejte ještě trochu másla a osmahněte ho i z druhé strany. Pak do otvoru vlijte bílek a nechte ho lehce osmahnout. Poté přidejte žloutek - Totorovo břicho. Ať vám žloutek na toastu jemně ztuhne. Pak můžete kousky mořských řas postavičku dozdobit. Máte hotovo.
2. Burgundská cibulová polévka
Co budete potřebovat: 1/2 šálku másla, 2 velké žluté cibule (nakrájené na polokruhy), 1/4 šálku rajského protlaku, 3 šálky burgundského vína, 0,8 litru kuřecího vývaru, 1/2 lžičky černého pepře, sůl (podle chuti), 1 a půl šálku strouhaného sýru Gruyere, 6 kusů na tenké plátky nakrájeného francouzského chleba.
Jak na to: V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte cibuli a smažte, dokud nebude jemně hnědá. Přidejte rajský protlak a víno, vařte do té doby, dokud bude zbývat jen malé množství vína. Přidejte vývar a pepř a duste cca 20 minut. Podle chuti přidejte sůl. Předehřejte si troubu, polévku rozdělte do 6 zahřátých zapékacích misek a na každou položte tenký plátek chleba a zasypejte ho sýrem, aby zakryl polévku až ke kraji misky. Na plechu pak polévky dejte do trouby a grilujte, dokud se vám sýr nerozpustí a nechytí zlatou barvu, což by mělo trvat cca 2 minuty. Pak ihned podávejte.
3. Bramborová polévka zasypaná slaninou
Co budete potřebovat: 300 g slaniny, 1 a půl šálku nasekané cibulky, 6 šálků kuřecího vývaru, 800 g brambor (oloupané, nakrájené na kostky), 2/3 šálku másla, 3/4 šálku hladké mouky, 4 šálky mléka, lžička soli, lžička černého pepře, 1 šálek nakrájené vařené šunky, 1 kelímek zakysané smetany, 2 a půl šálku nastrouhaného čedaru, 3/4 šálku nasekané zelené cibulky.
Jak na to: Na středním plameni si na pánvi osmahněte do křupava slaninu. Nechte ji pak odkapat na papírových ubrouscích, na šťávě ze slaniny pak osmahněte cibuli do měkka. Pak cibulku smíchejte v hrnci s vývarem a bramborami. Přiveďte obsah k varu, a pak na mírném ohni vařte cca 10 minut, dokud vám brambory nezměknou. Vezměte si znovu pánev, rozpusťte na ní máslo a vsypte do něj mouku. Smíchejte dohromady, aby vám vznikla hladká jíška. Míchejte ještě minutu, pak postupně vlijte 2 šálky mléka, smíchejte, a pak směs nalijte do hrnce k vývaru s brambory. Přidejte dva zbývající šálky mléka, sůl a pepř. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud vám směs nezhoustne a nezačne probublávat. Přidejte šunku, polovinu slaniny, zakysanou smetanu, dva šálky sýra, polovinu šálku cibulky, smíchejte, aby se sýr začal roztahovat, a pak už můžete podávat. Jednotlivé porce pak zasypejte kousky slaniny, sýra a cibulky.
4. Pivní sýrová polévka
Co budete potřebovat: 3/4 šálku jemně nakrájené cibule, 1/2 šálku na jemno nakrájeného celeru, 3/4 šálku na jemné kostičky nakrájené mrkve, 3/4 šálku nadrobno nakrájené slaniny nebo uzené šunky, 3 a 3/4 šálku piva (hodí se německý typ Kölsch), 4 a 3/4 šálku kuřecího vývaru, špetka bílého pepře, 3/4 lžičky pepřové omáčky, 3/4 lžičky omáčky Worcestr, 1 polévková lžíce suché hořčice, 1 polévková lžíce mletého česneku, 3/4 šálku másla, 1 a 1/4 šálku mouky, 800 g sýra Velveeta nakrájeného na kostičky, 3 šálky smetany ke šlehání, popcorn nebo strouhaný sýr na ozdobu.
Jak na to: V hrnci smíchejte všechny přísady kromě másla, mouky, sýra, smetany a ozdob. Zatímco se vám v hrnci všechno vaří, na pánvi si rozpusťte máslo a pak ho smíchejte s moukou. Jíšku míchejte a pozor, ať vám nezhnědne. Když se vám polévka začne vařit, zeslabte teplotu na střední plamen a přimíchejte do ní hotovou jíšku. Smíchejte, postupně přidávejte sýr. Jakmile tam máte všechen a krásně se taví, přidáte smetanu a míchejte. Podávejte ozdobené sýrem nebo popcornem.
A TADY máte zaručený horoskop na příští týden.