fb pixel
Vyhledávání

4 recepty na polévky, které vás tento podzim příjemně zahřejí

Není to překrásné? Byla by úplná škoda ji sníst. Pokud se vám ale nechce pracně vyrábět na toastu tahle roztomilá postavička, můžete si připravit jeho jednodušší verzi
Zdroj: iamafoodblog.com

V nastávajících studených časech není nic lepšího, než se vyspravit jemnou, horkou polévkou. Máme tady pro vás pár naších favoritů, bez kterých bychom na podzim nemohli přežít.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 15.11.2016, 11:01

Podzim je ráno už dost chladný, a když se musíme trmácet ven do palčivého chladu, můžeme se odměnit lahodnou, horkou polévkou. Vybrali jsme vám recepty, které nás jednoduše okouzlily. Tenhle podzim bude díky nim hned o něco barevnější.

1. Kouzelná polévka z dýně Hokaido a Totorovým toastem

Co budete potřebovat na polévku: 1 lžíce másla, 2 malé šalotky (nakrájené na kostky), 2 stroužky česneku (nadrceného), 1 lžička nasekaného zázvoru, 1/2 dýně Hokaido (oloupané a nakrájené na kostky - pokud seženete, můžete použít máslovou dýni Kabocha), 2 až 3 šálky kuřecího vývaru, sůl a pepř dle vaší chuti.

Jak na to: V hrnci si na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte česnek, šalotku a zázvor a smažte aspoň 2 až 3 minuty, dokud mírně nezměknou - neměly by vám zhnědnout. Přidejte dýni a vývar a stále na středním plameni přiveďte směs do varu. Vařte zhruba půl hodiny. Až kostky změknou, hrnec dejte z plotny a rozmixujte obsah do hladka. Ochuťte solí a pepřem.

Co budete potřebovat na toast Totoro: 1 plátek chleba (je na vás, jaký druh), trocha másla, 1 vejce (žloutek oddělený od bílku) a na ozdobu postavičky mořské řasy.

Jak na to: Vyřezejte si Totora do toastu nebo pokud vám bude stačit, vyřízněte si do chleba kolečko pomocí sklenky. Na mírném ohni si na pánvi rozpusťte máslo, toast opečte z jedné strany, přidejte ještě trochu másla a osmahněte ho i z druhé strany. Pak do otvoru vlijte bílek a nechte ho lehce osmahnout. Poté přidejte žloutek - Totorovo břicho. Ať vám žloutek na toastu jemně ztuhne. Pak můžete kousky mořských řas postavičku dozdobit. Máte hotovo.

2. Burgundská cibulová polévka

Co budete potřebovat: 1/2 šálku másla, 2 velké žluté cibule (nakrájené na polokruhy), 1/4 šálku rajského protlaku, 3 šálky burgundského vína, 0,8 litru kuřecího vývaru, 1/2 lžičky černého pepře, sůl (podle chuti), 1 a půl šálku strouhaného sýru Gruyere, 6 kusů na tenké plátky nakrájeného francouzského chleba.

Jak na to: V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte cibuli a smažte, dokud nebude jemně hnědá. Přidejte rajský protlak a víno, vařte do té doby, dokud bude zbývat jen malé množství vína. Přidejte vývar a pepř a duste cca 20 minut. Podle chuti přidejte sůl. Předehřejte si troubu, polévku rozdělte do 6 zahřátých zapékacích misek a na každou položte tenký plátek chleba a zasypejte ho sýrem, aby zakryl polévku až ke kraji misky. Na plechu pak polévky dejte do trouby a grilujte, dokud se vám sýr nerozpustí a nechytí zlatou barvu, což by mělo trvat cca 2 minuty. Pak ihned podávejte.

3. Bramborová polévka zasypaná slaninou

Co budete potřebovat: 300 g slaniny, 1 a půl šálku nasekané cibulky, 6 šálků kuřecího vývaru, 800 g brambor (oloupané, nakrájené na kostky), 2/3 šálku másla, 3/4 šálku hladké mouky, 4 šálky mléka, lžička soli, lžička černého pepře, 1 šálek nakrájené vařené šunky, 1 kelímek zakysané smetany, 2 a půl šálku nastrouhaného čedaru, 3/4 šálku nasekané zelené cibulky.

Jak na to: Na středním plameni si na pánvi osmahněte do křupava slaninu. Nechte ji pak odkapat na papírových ubrouscích, na šťávě ze slaniny pak osmahněte cibuli do měkka. Pak cibulku smíchejte v hrnci s vývarem a bramborami. Přiveďte obsah k varu, a pak na mírném ohni vařte cca 10 minut, dokud vám brambory nezměknou. Vezměte si znovu pánev, rozpusťte na ní máslo a vsypte do něj mouku. Smíchejte dohromady, aby vám vznikla hladká jíška. Míchejte ještě minutu, pak postupně vlijte 2 šálky mléka, smíchejte, a pak směs nalijte do hrnce k vývaru s brambory. Přidejte dva zbývající šálky mléka, sůl a pepř. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud vám směs nezhoustne a nezačne probublávat. Přidejte šunku, polovinu slaniny, zakysanou smetanu, dva šálky sýra, polovinu šálku cibulky, smíchejte, aby se sýr začal roztahovat, a pak už můžete podávat. Jednotlivé porce pak zasypejte kousky slaniny, sýra a cibulky.

4. Pivní sýrová polévka

Co budete potřebovat: 3/4 šálku jemně nakrájené cibule, 1/2 šálku na jemno nakrájeného celeru, 3/4 šálku na jemné kostičky nakrájené mrkve, 3/4 šálku nadrobno nakrájené slaniny nebo uzené šunky, 3 a 3/4 šálku piva (hodí se německý typ Kölsch), 4 a 3/4 šálku kuřecího vývaru, špetka bílého pepře, 3/4 lžičky pepřové omáčky, 3/4 lžičky omáčky Worcestr, 1 polévková lžíce suché hořčice, 1 polévková lžíce mletého česneku, 3/4 šálku másla, 1 a 1/4 šálku mouky, 800 g sýra Velveeta nakrájeného na kostičky, 3 šálky smetany ke šlehání, popcorn nebo strouhaný sýr na ozdobu.

Jak na to: V hrnci smíchejte všechny přísady kromě másla, mouky, sýra, smetany a ozdob. Zatímco se vám v hrnci všechno vaří, na pánvi si rozpusťte máslo a pak ho smíchejte s moukou. Jíšku míchejte a pozor, ať vám nezhnědne. Když se vám polévka začne vařit, zeslabte teplotu na střední plamen a přimíchejte do ní hotovou jíšku. Smíchejte, postupně přidávejte sýr. Jakmile tam máte všechen a krásně se taví, přidáte smetanu a míchejte. Podávejte ozdobené sýrem nebo popcornem.

A TADY máte zaručený horoskop na příští týden.

Podobné články

Doporučujeme

Další články