10 tradičních velikonočních pochoutek z celého světa

I tyto svátky jsou jako každé jiné koneckonců o jídle.

Těšíte se na velikonoční nádivku? Beránka? A v pondělí (a následující týden) na vajíčka na sto způsobů? To je naše česká klasika. Ale jak je to dál ve světě? Mrkněte se na tradiční velikonoční pokrmy - a možná letos zatoužíte experimentovat.

1. ŘECKO - Tsoureki

Tenhle sváteční dezert se mi strašlivě líbí. Těsto připomíná briošku - je sladké, ozdobené mandlemi a načerveno obarvenými vejci vařenými natvrdo (které symbolizují prolitou krev Ježíše Krista, nekonzumují se, jsou k dekoraci - na koho vyjde část s vejcem, bude mít následující rok štěstí). Receptů je mnoho, liší se od kraje a rodiny, ovšem spojuje je většinou citrus na ochucení a mahlepi, což je řecké koření s ovocnou esencí. Můžete z těsta uplést cop, mnohem krásnější jsou ale věnce. Recept v češtině naleznete zde.

2. RUSKO - Pascha

Tenhle pokrm je na talířích hlavně ortodoxních křesťanů. A nevaří se, ani nepeče. Dezert má mít tvar pyramidy (nebo i kužele) a mandlemi (či ovocem nebo sladkostmi podle vašeho uvážení) se po stranách píše XB - zkratka pro ruské "Kristus povstal". Že by se vám líbilo si něco takového zkusit doma? Tady je recept.

3. ŠPANĚLSKO - La Mona de Pasqua

Španělsko není také zrovna malou zemí a čím větší země, tím více zvyků. Tenhle sladký dort se podává o Velikonočním pondělí (aspoň tomu tak je minimálně v Katalánsku) a má mnoho podob - někdo ho zalévá čokoládou, druzí ho jen popráší cukrem. La Monu de Pasqua jí celá rodina a ukončí tím sváteční půst. Je ozdobený čokoládovým vajíčkem. Krásně se o Velikonocích a španělském dezertu rozepsala Klikva na svém blogu.

Pokud ho budete chtít sami zkusit, budete potřebovat 4 vejce, 150 gramů cukru, 150 gramů mouky, 5 gramů kvasnic, 2 bílky a 50 gramů másla. Na polevu už jen tmavou čokoládu a máslo. Smíchejte vejce a cukr, v druhé misce zase pracujte na mouce a kvasnicích. Až budete mít obsah obou misek připraven, mouku smíchanou s kvasnicemi pomalu přisypávejte k cukru s vejci, neustále míchejte. V třetí misce si rozšlehejte bílky, přidávejte cukr a neustále šlehejte. Až budete mít hotovo, přidejte jej do směsi vajec s mouky. Smíchejte, finální výsledek vylejte do předem připravené formy a pečte asi třičtvrtě hodiny na 180 stupňů. S polevou si pak už poradí i úplné kuchyňské dřevo.

4. FINSKO - Mämmi

Tahle finská pochoutka je celkem dost časově náročné sváteční jídlo. Mämmi je kaše jedinečné chuti a na rozdíl od výše uvedených jídel je i celkem dietní. Než je ale výsledný pokrm hotov, trvá to i pět dnů. Pokud chcete zaexperimentovat, nechte si poradit např. tímhle videoreceptem. Na Velikonoce to už nejspíš nestihnete, ale když budou i příští rok, není nad čím lámat hůl.

5. VELKÁ BRITÁNIE - Hot Cross Buns

Sladké, kořeněné houstičky s rozinkami a typickým křížkem přes pecí zhnědlou kůrku, to je pečivo, které je neměnnou součástí Velikonoc v Británii. Kdybychom měli jednat podle tradic, měly by se Horké křížové bochánky jíst právě dnes, v pátek. Tedy pokud máte čas a vůli, určitě vás potěšíme existencí tohoto receptu.

6. EKVÁDOR - Fanesca

Pokud vám už z přehršle sladkých bochánků a dobrot trnuly zuby, tak vás potěším touto tradiční polévkou až z Ekvádoru, kterou místní vaří na velikonoční svátky. Obsahuje spoustu luštěnin - druhů fazolí je v Ekvádoru nepočítaje. Recepty se liší dům od domu, v polévce jsou fazole, hrách, brambory, někdy také rýže. Je to kouzelná směs, kterou ke konci kuchař ozdobí natvrdo uvařeným vejcem. Bohužel recept v češtině zatím nevznikl, pro angličtináře nabízíme tento - měl by ho zvládnout i člověk, který je v kuchyni průměrně zdatný.

7. MEXIKO - Capirotada

Máme tu opět sladkou pochoutku. Capirotada je chléb plněný pudinkem, rozinkami, ochucený hřebíčkem, skořicí - a překvapivě, sýrem. Jako experiment to je bezpochyby velmi zajímavé. Recept v češtině naleznete zde.

8. Nizozemsko - Vaječný likér

Ať už domácí či kupovaný, teplý nebo na studeno. Vaječný likér někteří z nás pijí i o Vánocích, v Nizozemí je prý tradice si s ním o velikonočních svátcích malounko přiťuknout. Hezký to zvyk! Jednoduchý recept na domácí vaječný koňak najdete zde.

9. ITÁLIE - Pastiera Napoletana

Křehké těsto a náplň, to je tradiční velikonoční koláč, který se léta peče na svátky v Itálii v různých obměnách. Známé jsou dva základní postupy, či spíš suroviny. Kroupy nebo rýže. Můžete si vybrat. Postup najdete v tomto úžasném receptu.

10. POLSKO - Velikonoční bábovka

V Čechách, kde jsme všichni na bábovkách od našich babiček prakticky vyrůstali, je možná trochu zbytečné zmiňovat polský recept. Ale podívejte se - je překrásná.

A jak letos na zdobení vašich kraslic? Mrkněte na tyhle dva návody - 1. díl, 2.díl.


Komentáře

Doporučeno pro vás