fb pixel 8 způsobů, jak při pití ideálně vybudit vaše chuťové buňky – G.cz
Vyhledávání

8 způsobů, jak při pití ideálně vybudit vaše chuťové buňky

Pivo ze sedmýho schodu. Je to pověra, nebo na to měl Karel z Vesničko, má středisková pečlivě odzkoušený patent?

Václav Rybář
Václav Rybář 19.9.2015, 12:30

Teplota je při konzumaci studených a teplých nápojů poměrně klíčovou hodnotou, která může spolehlivě zlikvidovat nebo pozvednout požitek. Budete věřit vrchnímu, nebo svojí ledničce? Přesvědčte se sami, co říkají výrobci a sládkové:

1. Pivo

Většina českých ležáků by se měla servírovat při teplotě kolem sedmi stupňů. Se sedmým schodem to nemá nic společného, protože každý sklep a každé schodiště jsou stavěné jinak. Je to prostě jenom náhoda. Jenže co když si zrovna nekoupíte ležák? Např. americká lehká piva snesou i pět stupňů nad nulou, piva typu ale zase doporučují servírování při sklepní teplotě kolem deseti stupňů a britské stouty dokonce až třináct stupňů, což je prý teplota průměrného britského sklepa. Takže bacha, abyste měli dost schodů. Na každém z nich pak může být jiné pivo.

2. Víno

U vína je teplota podávání taktéž důležitá. Nevěřte bludu s pokojovou teplotou, který najdete v historické literatuře. To vychází ze středověku, kdy se pilo víno na hostinách v nevytápěných hradech. Tehdy skutečně mělo kolem dvanácti stupňů nad nulou nebo i méně. Čím je víno sušší, tím menší teplotu snese bez toho, aby se z něj vytratila chuť. Šampaňské a bílé víno tak můžete servírovat i hodně vychlazené (šest až osm stupňů), přičemž červené by se mělo servírovat při sklepní teplotě (jedenáct až třináct stupňů).

3. Alkohol

Tady záleží čistě na doporučení výrobce, např. vodka a martini se často podávají extrémně chlazené, aby tyto drinky působily "čerstvě". Omezíme se jen na komentář ke koktejlům. Ty s vyšším obsahem alkoholu se většinou podávají hodně podchlazené, aby v nich alkohol nepřebil chuť ostatních ingrediencí. Ty lehčí mohou být klidně o něco "teplejší".

4. Káva

Horká jako peklo? Tak žhavé to zase nebude. Během přípravy se sice voda musí dostat přes devadesát stupňů Celsia, aby proběhla veškerá požadovaná chemie, ale podávaný nápoj by neměl překročit osmdesát stupňů, i kvůli riziku popálení sliznic nebo vás samotných, když na sebe kávu převrhnete. Např. McDonald´s servíroval kávu o teplotě devadesát stupňů, a nakonec kvůli tomu prohrál spor s jedním z popálených zákazníků. Voda by se také neměla převařit. Příliš horká tekutina totiž z kávy vytáhne víc hořkosti, než je nutné.

5. Čaj

Voda na čaj se opravdu musí vařit. Pokud černý čaj zalijete vodou, která nemá přes devadesát stupňů Celsia, nevylouhuje se správně a výsledek bude chutnat jen jako horká voda. O tom, že jste udělali chybu, vás přesvědčí dno šálku. Bude na něm drobný černý povlak. Čaj by měl mít tři minuty po zalití šálku stále teplotu zhruba 85 stupňů, takže pozor na jazyk.

6. Mléko

Tady je to jednoduché, všichni vědí, že mléko se při teplotě nad pět stupňů Celsia kazí. Prostě se v něm s vyšší teplotou nastartují procesy, které vedou k jeho zkysnutí. Jenže právě proto je ideální teplota tak vrtkavá. Tři stupně jsou podle všeho tak akorát. Pokud bude mléko studenější, už si neužijete jeho plnou chuť. Ideální je vytáhnout z lednice, nechat dvě minuty odstát, a pak vypít. Do dna.

7. Limonáda

Sklenička ledově vychlazené coly... To už jste určitě někde slyšeli, nebo jste v reklamách viděli fotbalisty, lední medvědy, Santu, jak vytahují orosenou lahev z ledové lázně. Ale kolik je to přesně? Pepsi radí 5,5 stupně Celsia, Coca-Cola dokonce jen tři stupně. Ne, že to zas v horku budete chlemtat vlažný!

8. Voda

Občas nezbude než na chleba a vodu. I základní životadárnou tekutinu ale můžete trochu vylepšit. Čím je voda teplejší, tím méně vám bude chutnat a bude trochu nahořklá. Při pití kohoutkovky se vyplatí, zvlášť v zemích s důraznějším chlórováním (USA, kde voda dokonce voní trochu bazénově), po natočení nechat sklenici chvilku odstát, aby se přebytečné čistící látky odpařily nebo rozpadly na něco chutnějšího. A co se týče ideální teploty? Nenechávejte vodu příliš dlouho odtáčet. Nejen že tím plýtváte zdroji, ale hlavně se dostanete pod deset stupňů, což je plus mínus ideální. Studenější voda vám nebude chutnat. Doslova. Nebude totiž chutnat nijak. Vaše chuťové buňky v příliš studené vodě neidentifikují vůbec nic. Na druhou stranu pokud jen máte žízeň a nechcete nic "cítit", je to možná ideální.

A chcete se naučit správně pojmenovávat kávu? Koukněte SEM.

Podobné články

Doporučujeme

Další články