1. BLT
Bacon-Lettuce-Tomato. Protože se slaninou je všechno lepší, ne? Existuje spousta variací – s křupavou nebo jen lehce osmahnutou slaninou, s různými druhy salátů a dokonce i rajčat. Kombinace zeleniny a kvalitní slaniny ovšem funguje, a navíc se vzhledem k nízkým cenám surovin tyhle sendviče vyrábějí skutečně obří.
2. Reuben
Židovská specialita, která nejlépe chutná v tradičním balení – žitný chléb, půl kila nejjemnějšího pastrami, trocha zelí... a pokud to musí být, tak i nějaký ten sýr. Jeden z nejlepších exemplářů už skoro století nabízejí v Katz's Delicatessen ve spodní části Manhattanu. Stojí pětadvacet dolarů, ale každé sousto stojí za to.
3. Philly Cheese Steak
Filadelfská specialita, která se nejčastěji podává v bagetě, nikoliv na toastovém chlebu. Kousky steaku osmažené naprudko s nastrouhaným sýrem se promění v hmotu, kterou se vyplní rozšklebená bageta vymazaná nějakým tím dressingem. Spousta kalorií, spousta štávy a taky spousta bordelu, když to jíte poprvé.
4. Kubánský sendvič
Kubánská specialita, která je populární hlavně na Floridě, ale díky filmu Chef (Šéf) ji od roku 2014 zná celý svět. Speciální kubánský chléb se vyloží šunkou, sýrem, okurkami a tenkými plátky marinované vepřové krkovice. Vršek se pak namázne máslem a hezky otoustuje na pákovém grilu.
5. Smažák
Americký grilled cheese má k českému smažáku daleko. Libovolný chléb se namázne máslem nebo majonézou, dovnitř se položí pokud možno dva různé druhy sýra (někde to dělají až z pěti druhů) – ideálně americký Monterey Jack a klasický čedar. Toast se přiklopí, z obou stran namaže máslem a hodí na gril nebo pánev. Máslo vytvoří na okrajích krásnou křupavou kůrku, zatímco vnitřek je táhnoucí se lepivé blaho.
6. PBJ
Peanut Butter & Jelly – nesmrtelná kombinace, která odchovala několik generací dětí. A řada dospělých si ji dopřává dodnes. Z jedné strany toastu je mírně slané burákové máslo, z druhé pak sladká marmeláda. Kombinace pak vytvoří chuť, která je nezdravě návyková. Nejlépe PBJ chutná s mírně štiplavou malinovou marmeládou.
7. Šunka-sýr
Jednoduchý a levný základ, který se dlouhé dekády servíroval na baseballových zápasech. Libovolná šunka, libovolný sýr, podle hesla „co zbylo v ledničce“. Tenhle sendvič funguje také jako stavební kámen pro spoustu dalších vlastnoručních zlepšováků – k základním ingrediencím totiž můžete vždycky přihodit něco na ‚přilepšenou‘.
8. Vepřový trhanec
Dá se termín pulled pork vůbec nějak přeložit? Pomalu pečené vepřové se po šesti, osmi nebo deseti hodinách v hrnci najemno natrhá, smísí s nějakou tou extra omáčkou a podává na chlebu, burgerové rolce nebo bagetě. Neuvěřitelně šťavnatá věc, která si dělá zálusk nejen na váš žaludek, ale taky košili nebo třičko. Tu chuť křehkého prasátka ve vašich ústech ale ani sebevětší účet z čistírny nemůže otupit.
Dali byste si radši burger? Zkuste si ho doma postavit sami podle NAŠEHO NÁVODU.