fb pixel
Vyhledávání

Kopřivy, pampelišky a sedmikrásky: 10 receptů, se kterými ve vaší kuchyni zavoní jaro

Příroda se nezadržitelně budí - máme několik způsobů, jak těch jarních darů Matky Země užít a být díky nim trochu zdravější.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 21.3.2015, 15:10

Nezdaří-li se vám postavit na nohy z téhle mizerné parodie na zimu plné chřipek, kašlíčků a nekonečné rýmičky, pár těchto jarních bylinek by vám mohlo zpříjemnit vaše všední dny. Je to stará a osvědčená klasika. Proč ji také nevyzkoušet?

Měšťácký floutku, vyraž na louku! Příroda volá!

1. Kopřiva dvoudomá

Pro vaše zdraví: Kopřiva má vskutku širokou škálu pozitivních účinků na náš organismus, např. snižuje cukr v krvi, krevní tlak, může také zatočit s vaším kašlem a pomáhá k lepšímu trávení.

Narazíte na ni na okrajích lesů, podél cest, plotů a křovin. Výhoda je, že se tahle rostlinka vyskytuje opravdu všude, od hor až po nížiny, je to svým způsobem plevel. A zdravý plevel. Teď na jaře je nejlepší čas pro její sběr - používají se 4 až 6 nejvýše položených listů, ale i samotný výhonek.

Klasika - Špenát z kopřiv:

Budete potřebovat nasekat cca celé dvě látkové tašky, protože po spaření rostlinky dost ubude. Mladé výhodnky kopřiv spařte, nahrubo nakrájejte a cca 15 minut duste. Poté se doporučuje kopřivy ještě rozmixovat, budou lépe chutnat a už dle vašeho zvyku pokračujte jako u obyčejného špenátu - osolíte, přidáte česnek, můžete zjemnit smetanou či mlékem a pak podávat k jídlu.

Trochu netradiční - Zapečené brambory s kopřivami: Kromě omytých, spařených a nakrájených kopřiv budete potřebovat pórek, cibulku, brambory, mléko, sýr žervé, sůl a pepř. Nakrájené brambory vrstvěte do pekáče s nasekaným pórek, kopřivou a cibulkou a průběžně solte a opepřete. Poslední vrstvu nechejte bramborovou. Žervé rozšlehejte v mléce a vše zalijte. Můžete na povrchu nechat ještě pár proužků másla. Vše pečte dozlatova.

2. Devětsil lékařský

Pro vaše zdraví: Takový lopuch že by vám mohl být k užitku? Ale samozřejmě - posuďte podle jeho jména. Umí léčit horečky, astma, alergie, kašel, křeče a mnohé další. Naše bábinky na něj nedaly dopustit.

Vyráží na povrch světa v březnu, ale spíš než v dolinkách ho naleznete ve vyšších polohách a sbírá se především jeho oddenek (zásobárna rostliny, podzemní stonek) a také jeho listy. Obojí můžete sušit nebo vyzkoušet i čerstvé.

Klasika - nálev z Devětsilu: Nadrobno nakrájemý kořen zalejete vodou a zceďte po deseti minutách. Pachově je čaj velmi výrazný, tak si k němu něco přidejte. Užívejte na kašel či žaludeční potíže.

Od babiček - víno s Devětsilem: Tentokrát opravdu budete moci tvrdit, že ta večerní sklenička je ku vašemu zdraví. Suchý rozdrcený kořen si prostě přihoďte do svého vína. Dělalo se to tak už ve středověku a nikdo na to nezemřel - ba naopak.

3. Sedmikráska chudobka

Pro vaše zdraví: Obsahuje vitamín C, organické kyseliny a další účinné látky, takže si ji rádi přidáte do jídla pro dobré trávení. Pomáhá játrům a při chorobách žlučníku.

Najdete ji teď téměř všude na travnatých, světlem prostoupených místech.

Klasika - Omeleta se sedmikráskami: Velice jednoduché a chutné. Jako obvykle na pánev vyklopte rozšlehaná vejce, posypejte nastrouhaným sýrem a těsně před ztuhnutím přidejte rozsekané lístky a květy sedmikrásky. Máte hotovo.

Netradiční - Sedmikrásková omáčka: Velmi se hodí k rybám. Na oleji si připravíte jíšku s pórkem, přidáte mléko, jemně nasekané listy a květy sedmikrásek a osolíme.

4. Česnek medvědí

Pro vaše zdraví: Tohle silné přírodní antobiotikum má o něco lepší účinky než obyčejný česnek. Je močopudný, používá se k léčbě mykóz, nežádoucích střevních bakterií a nadýmání.

Pokud si ho nechcete kupovat, hojně růst ho najdete spíš na jižní Moravě a v jihozápadních Čechách. Rostlinku můžete využít prakticky úplně celou.

Klasika - Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem: Velice jednoduchá příprava - dohromady smíchejte tvaroh s mlékem a máslem, podle chuti opepřete a nakonec přidejte najemno nakrájený medvědí česnek.

Něco na osvěžení - Mrkvový salát s medvědím česnekem:

Ani ten není na přípravu nijak náročný. Nastrouháme mrkev, přidáme nakrájenou cibuli a medvědí česnek. Přimíchejte smetanu (můžete i majonézu) a olivový olej, zbývá jen už dochutit pepřem a solí. Necháte salát na chvíli zchladit, můžete ho padávat jako přílohu.

5. Pampeliška lékařská

Pro vaše zdraví: Tenhle vytrvalý plevel je ve skutečnosti velmi zdravý - pomáhá léčit záněty močových cest, žaludeční potíže a dobře působí i na funkci jater a ledvin.

Najdete ji v tomto obdodí téměř všude po travnatých plochách, pastvinách, mezích a zahradách, kde jí obyčejně likvidujeme něžným pohlazením sekačky. Sbírají se její listy i nať s kořenem

Klasika - Pampeliškový salát:

Nejlepší na probuzení ze zimní ospalosti - listy pampelišky jsou lehce nahořklé, ale takto na začátku sezóny je nijak nemusíte upravovat (později, např. v létě je můžete pro zmírnění hořkosti na chvíli namočit do vody - čím déle tam ale budou, vyplaví se z nich vitamín C). Nakrájejte nadrobno spařené listy pampelišky, přidejte i výše zmíněný medvědí česnek, olivový olej a zakápněte citrónem.

Jarní osvěžení - pampeliškový džus: Listy pampelišky rozmixujte spolu s jablkem a pomerančem, přidejte i šťavu z citronu, třtinový cukr nebo med a nakonec kelímek bílého kefíru.

Zajímalo by vás spíš něco sladkého? Tak to vám nesmí ujít tyhle úžasné recepty na cupcaky!

Podobné články

Doporučujeme

Další články