Nezdaří-li se vám postavit na nohy z téhle mizerné parodie na zimu plné chřipek, kašlíčků a nekonečné rýmičky, pár těchto jarních bylinek by vám mohlo zpříjemnit vaše všední dny. Je to stará a osvědčená klasika. Proč ji také nevyzkoušet?
Měšťácký floutku, vyraž na louku! Příroda volá!
1. Kopřiva dvoudomá
Pro vaše zdraví: Kopřiva má vskutku širokou škálu pozitivních účinků na náš organismus, např. snižuje cukr v krvi, krevní tlak, může také zatočit s vaším kašlem a pomáhá k lepšímu trávení.
Narazíte na ni na okrajích lesů, podél cest, plotů a křovin. Výhoda je, že se tahle rostlinka vyskytuje opravdu všude, od hor až po nížiny, je to svým způsobem plevel. A zdravý plevel. Teď na jaře je nejlepší čas pro její sběr - používají se 4 až 6 nejvýše položených listů, ale i samotný výhonek.
Klasika - Špenát z kopřiv:
Budete potřebovat nasekat cca celé dvě látkové tašky, protože po spaření rostlinky dost ubude. Mladé výhodnky kopřiv spařte, nahrubo nakrájejte a cca 15 minut duste. Poté se doporučuje kopřivy ještě rozmixovat, budou lépe chutnat a už dle vašeho zvyku pokračujte jako u obyčejného špenátu - osolíte, přidáte česnek, můžete zjemnit smetanou či mlékem a pak podávat k jídlu.
Trochu netradiční - Zapečené brambory s kopřivami: Kromě omytých, spařených a nakrájených kopřiv budete potřebovat pórek, cibulku, brambory, mléko, sýr žervé, sůl a pepř. Nakrájené brambory vrstvěte do pekáče s nasekaným pórek, kopřivou a cibulkou a průběžně solte a opepřete. Poslední vrstvu nechejte bramborovou. Žervé rozšlehejte v mléce a vše zalijte. Můžete na povrchu nechat ještě pár proužků másla. Vše pečte dozlatova.
2. Devětsil lékařský
Pro vaše zdraví: Takový lopuch že by vám mohl být k užitku? Ale samozřejmě - posuďte podle jeho jména. Umí léčit horečky, astma, alergie, kašel, křeče a mnohé další. Naše bábinky na něj nedaly dopustit.
Vyráží na povrch světa v březnu, ale spíš než v dolinkách ho naleznete ve vyšších polohách a sbírá se především jeho oddenek (zásobárna rostliny, podzemní stonek) a také jeho listy. Obojí můžete sušit nebo vyzkoušet i čerstvé.
Klasika - nálev z Devětsilu: Nadrobno nakrájemý kořen zalejete vodou a zceďte po deseti minutách. Pachově je čaj velmi výrazný, tak si k němu něco přidejte. Užívejte na kašel či žaludeční potíže.
Od babiček - víno s Devětsilem: Tentokrát opravdu budete moci tvrdit, že ta večerní sklenička je ku vašemu zdraví. Suchý rozdrcený kořen si prostě přihoďte do svého vína. Dělalo se to tak už ve středověku a nikdo na to nezemřel - ba naopak.
3. Sedmikráska chudobka
Pro vaše zdraví: Obsahuje vitamín C, organické kyseliny a další účinné látky, takže si ji rádi přidáte do jídla pro dobré trávení. Pomáhá játrům a při chorobách žlučníku.
Najdete ji teď téměř všude na travnatých, světlem prostoupených místech.
Klasika - Omeleta se sedmikráskami: Velice jednoduché a chutné. Jako obvykle na pánev vyklopte rozšlehaná vejce, posypejte nastrouhaným sýrem a těsně před ztuhnutím přidejte rozsekané lístky a květy sedmikrásky. Máte hotovo.
Netradiční - Sedmikrásková omáčka: Velmi se hodí k rybám. Na oleji si připravíte jíšku s pórkem, přidáte mléko, jemně nasekané listy a květy sedmikrásek a osolíme.
4. Česnek medvědí
Pro vaše zdraví: Tohle silné přírodní antobiotikum má o něco lepší účinky než obyčejný česnek. Je močopudný, používá se k léčbě mykóz, nežádoucích střevních bakterií a nadýmání.
Pokud si ho nechcete kupovat, hojně růst ho najdete spíš na jižní Moravě a v jihozápadních Čechách. Rostlinku můžete využít prakticky úplně celou.
Klasika - Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem: Velice jednoduchá příprava - dohromady smíchejte tvaroh s mlékem a máslem, podle chuti opepřete a nakonec přidejte najemno nakrájený medvědí česnek.
Něco na osvěžení - Mrkvový salát s medvědím česnekem:
Ani ten není na přípravu nijak náročný. Nastrouháme mrkev, přidáme nakrájenou cibuli a medvědí česnek. Přimíchejte smetanu (můžete i majonézu) a olivový olej, zbývá jen už dochutit pepřem a solí. Necháte salát na chvíli zchladit, můžete ho padávat jako přílohu.
5. Pampeliška lékařská
Pro vaše zdraví: Tenhle vytrvalý plevel je ve skutečnosti velmi zdravý - pomáhá léčit záněty močových cest, žaludeční potíže a dobře působí i na funkci jater a ledvin.
Najdete ji v tomto obdodí téměř všude po travnatých plochách, pastvinách, mezích a zahradách, kde jí obyčejně likvidujeme něžným pohlazením sekačky. Sbírají se její listy i nať s kořenem
Klasika - Pampeliškový salát:
Nejlepší na probuzení ze zimní ospalosti - listy pampelišky jsou lehce nahořklé, ale takto na začátku sezóny je nijak nemusíte upravovat (později, např. v létě je můžete pro zmírnění hořkosti na chvíli namočit do vody - čím déle tam ale budou, vyplaví se z nich vitamín C). Nakrájejte nadrobno spařené listy pampelišky, přidejte i výše zmíněný medvědí česnek, olivový olej a zakápněte citrónem.
Jarní osvěžení - pampeliškový džus: Listy pampelišky rozmixujte spolu s jablkem a pomerančem, přidejte i šťavu z citronu, třtinový cukr nebo med a nakonec kelímek bílého kefíru.
Zajímalo by vás spíš něco sladkého? Tak to vám nesmí ujít tyhle úžasné recepty na cupcaky!