fb pixel 7 českých zvířat, která dřív lidé jedli – G.cz
Vyhledávání

7 českých zvířat, která dřív lidé jedli

V západních médiích jsme se dočetli zdánlivě šokující zprávu: tři Francouzi si chtěli vařit polévku z ježků. No a co?

Ivan Brezina
Ivan Brezina 6.9.2014, 14:30

    Vlastně to nebyli Francouzi, ale tzv. "travellers", což je politicky korektní výraz pro Romy. Policie je přistihla, jak chytají ježky. "Někteří travellers si z ježků vaří polévku bez ohledu na jejich pichlavý vzhled," řekla novinářům Tamara Guelton ze spolku na ochranu zvířat. Mužům teď hrozí až šest měsíců vězení. Dělá se vám z toho špatně? Ne že bychom lovení a pojídání ježků schvalovali. Ježek je ohrožený, zákonem chráněný a také krásný živočich, kterého by nám bylo v polévce líto. Ale všimněte si, jak se během pouhých dvou nebo tří generací změnil všeobecně uznávaný pohled na to, co se sluší a nesluší konzumovat. Kdybyste pět nebo deset dnů nic nejedli, ještě rádi byste strčili do hrnce třeba následující zvířata, která se dřív běžně jedla i v Česku.  

1. Raci

Steinkrebs Ještě kolem 2. světové války jich bylo v potocích a řekách plno a lidé je běžně lovili a vařili. Dnes raci patří mezi kriticky ohrožené druhy. Račí polévka by vás podle zákona o ochraně přírody přišla až na 20 000 Kč.    

2. Hlemýždi

Unknown Jedí se dodnes, hlavně ve Francii, ale u nás se také občas někde objeví, takže na vlastní jazyk víme, že nic moc. Spíš jen taková rozblemclá kuriozitka, kterou už podruhé nemusíte.    

3. Žáby

800px-Teichfrosch Ve Francii si je dáte stejně jako hlemýždě, ale v Česku to nezkoušejte. Různé druhy skokanů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené druhy živočichů a ropucha je nechutná (nezkoušeli jsme to, jen to odhadujeme – na základě toho, že jsme jednu jednou olízli).    

4 a 5. Psi a kočky

120091125042446 Ti první se v Česku běžně jedí dodnes, více ZDE. O pojídání koček se dočtete v české klasice, viz níže.    

6 a 7. Veverky a vrány

veverka 1 Veverka je v Česku chráněná, takže na veverčí pečínku rovnou zapomeňte. Vrány ale čeští myslivci běžně loví a zákon jim to dovoluje. Co s nimi pak dělají, netuším, ale můj děda (vášnivý nimrod) prý kdysi vaříval vraní polévku s posilujícími účinky. Babička Boženy Němcové o tom říká tohle: "Cilka a Václav jsou děti jistého flašinetáře, a má ještě čtyry," řekla komtesa. "Barunka mi povídala, že jedí kočky, veverky a vrány, že nemají co jíst a žádného oděvu a že se jich lidé štítí!" – "Proto snad, že jsou chudí?" ptala se kněžna, "či že jedí kočky a veverky?" - "Proto," dosvědčila babička. - "Nu, veverka není špatné jídlo, sama jsem jí okusila," mínila kněžna. – "Inu, milostivá paní, ono je jinak jíst něco z pouhé rozkoše a jíst to z hladu. Flašinetář je od pánaboha obdařen zdravým žaludkem, děti samo sebou se rozumí že mnoho spotřebujou, a to má všecko s tou muzikou vydělat."  
TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články