K čemu je takový křen dobrý a proč je rozdíl mezi tím, když někdo „kření“ a když „se kření“? Nebo v tom snad rozdíl není?
          
    
      
      
      
      
    
      
        „Křen je nejštiplavějším kořením ze všech štiplavých.“ Tak praví wikipedie.
 
Křen pravděpodobně přišel ze západní Asie a do Evropy ho zavlekli Slované
 
Křen je vytrvalá rostlina s nezdolným kůlovým kořenem
  
  
 
Křen množíme výhradně vegetativně řízky (pizzou to asi moc nejde)
 
Křen je bohatým zdrojem vitamínu C a A
 
  
  
Křen je plný železa, hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu a tiché zloby
 
Křen desinfikuje, protože obsahuje široké spektrum antibakteriálních a fytoncidních látek
 
Téměř totožná slovesa „křenit“ a „křenit se“ mají ve skutečnosti naprosto rozdílný původ
  
  
 
„Křenit“ (dělat křena) má stejný základ jako „kořen“ nebo „křoví“ – prostě něco, co tak nějak překáží
 
„Křenit se“ má společný kořen s „křivit se“
 
  
  
Výraz „křenit“ ale možná pochází z ‚oblíbeného‘ křenu s párkem. Křen vždycky zůstane (na ocet).
 
Výraz „křenit se“ také možná vznikl úplně jinak: schválně – snězte hodně křenu, a pak se podívejte do zrcadla
 
Křen funguje jako dekongestant, tzn. odstraňuje zduření (sliznic). Rovněž pomáhá proti bolestem hlavy.
  
  
 
Křeni prostě nejsou tím, čím se zdají být
 
A zde se podívejte na 10 divných věcí, které my Češi děláme ve svém volném čase – tedy kromě toho křenění (se).
 
         
        
          
          
          
          
               
     
    
    
  
      
  
  Doporučujeme
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
      Další články