10 jídel pojmenovaných po konkrétních lidech – G.cz
Vyhledávání

10 jídel pojmenovaných po konkrétních lidech

Mozart má svoje koule, císař Franz svůj trhanec a Earl Grey svůj čaj. Ale co teprve pokrmy pojmenované podle svých autorů? Jíte je dnes a denně. Co o nich ale vlastně víte?

Václav Rybář
Václav Rybář 7.9.2018, 19:00

1. Pizza Margherita

margharita_daringgourmet_com www.daringgourmet.com

Tahle pizza se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchtík vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr), kterými ji uctil. Zachutnala nejen mlsné královně, ale celému světu a dnes patří k nejznámějším pizzám vůbec.

2. Carpaccio

carp_everydaygourmet_com www.everydaygourmet.com

Dobré jídlo může být umělecké dílo. Nebo ho alespoň připomínat. Tenoučký plátek hovězího masa zvaný carpaccio dostal jméno po italském malíři zvaném Vittore Carpaccio, který na svých plátnech používal padesát odstínů červené.

3. Sachr

sachr_damhyul3s75yv_cloudfront_net damhyul3s75yv.cloudfront.net

Vídeňská specialita, čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou, je pojmenovaná po tehdy šestnáctiletém učedníkovi cechu cukrářského Franzi Sacherovi, který jej poprvé přichystal pro prince Metternicha v roce 1832. Dnes v Rakousku dokonce slaví den Sachru a název Original Sacher Torte je chráněn a registrován. Receptura dortu je dokonce i po téměř dvou staletích držena v tajnosti a na ten pravý si musíte zajet do Vídně do stejnojmenného hotelu.

4. Vejce a la Benedikt

benedict_blogspot_ food4life.blogspot.com

Ztracená vejce, holandská omáčka, slanina: tři ingredience, které nesmí chybět u této luxusní snídaně. Ale kdo byl ten zatracený Benedikt? Jisté je, že to nebyl papež, ani Benedikt Cumberbatch. Nicméně existují dvě jména, která by to mohla být: burzovní makléř Lemuel Benedict, který si léčil kocovinu v luxusním newyorském hotelu Waldorf-Astoria. Druhá teorie o vzniku názvu hovoří o jiném burziánovi, LeGrand Benedictovi, kterému tyhle vejce připravil šéfkuchař Charles Ranhofer.

5. Nachos

nachos_thepourhouserestaurant_com www.thepourhouserestaurant.com Nacho znamená španělsky placka, ale taky to byla přezdívka kuchaře, který nachos vymyslel a poprvé naservíroval manželkám vojáků v restauraci jménem Klub vítězství na základně v Piedras Negras v Mexiku. Osmahl tortillové plátky, přidal trochu čedaru a papriček: a pochoutka byla na světě.

A tady se podívejte na 12 sexy mužů, kteří jedí salát.

Další strana

Podobné články

Doporučujeme

Další články