11. 1. Svíčková
Jedno z mála jídel, které je skutečně české. Navíc tuhle typickou smetanovou omáčku s pasírovanou kořenovou zeleninou zbožňujeme všichni. Sice vyžaduje až několikadenní přípravu, pokud se dělá poctivě, ale výsledek stojí za to. Rozcházíme se snad jen v tom, zda k tomu máme rádi brusinkový terč se šlehačkou a citron.
10. 2. Smažený sýr
O mnoho novější, ale rovněž typicky česká i slovenská pochoutka je stálicí ve většině našich restaurací. Nesmrtelná klasika, kterou pohrdne málokterý našinec, zatímco cizinci kroutí hlavou – většinou ovšem jen do té doby, než ochutnají, a pak už jsou lapeni stejně jako my.
9. 3. Knedlo, zelo, vepřo
Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím. Mnozí to považují za nejtypičtější český pokrm, jenomže velmi podobné (mnohdy navlas stejné) jídlo nalezneme i v Bavorsku a Rakousku.