Jakub Hrůša je jedním z nejvytíženějších dirigentů na světě, například v této sezóně si během jednoho měsíce vystřihl koncert s vůbec nejslavnějšími orchestry ve Vídni, New Yorku i Berlíně: "Občas se ráno probudím v hotelu," směje se, "nevím přesně, kde jsem, a jestli večer začínáme Dvořákem nebo Beethovenem."
S rodinou žije převážně v Londýně, ale nejčastěji pracuje v překrásném městě Bamberk. Už čtyři roky šéfuje tamním symfonikům, kteří mají snad nejlepší publikum v Německu, takže bývá pokaždé vyprodáno: "Ti nejvěrnější si plánují dovolenou podle toho," říká Hrůša, "kam jedeme s orchestrem na turné."
Poslechněte si celý rozhovor
Dvouhodinové dirigování bývá fyzicky náročné, a tak je po něm třeba doplnit tekutiny, čili zmíněné pivo, a posezení nad ním se občas protáhne. Bamberk je vyhlášený zvláštním typem nakouřeného piva - takzvaný Rauchbier chutná podobně jako uzené maso nebo špek a Hrůša na něj pozve každou návštěvu: "Někomu se udělá zle, někdo si tu chuť oblíbí, každopádně na Německu se mi líbí, že když přejedete z jedné vesnice do druhé, pivo tam chutná jinak..."
V polovině května získal Jakub Hrůša hned dvě ceny v prestižní soutěži BBC Music Magazine, příští týden zakončí před prázdným sálem letošní ročník Pražského jara, a pak už bude doufat, že se na podzim vrátí na koncerty publikum, protože bez něj to není ono.
Nejen o těchto tématech, ale například i fotbale nebo o skupině The Beatles hovoří Jakub Hrůša v novém díle (NE)BLÁZNI.