Poradíme vám, jak vyzrát na ten pekelný stroj, co nám měl původně umožnit si po chutném domácím jídle zdravě vydechnout na kanapi, a ne se s plným břichem muset hned motat kolem dřezu.
Mimochodem – o myčce jako o pekelném stroji nepíšeme v úvodu jen tak z legrace.
Tenhle bezesporu velký pomocník v provozech hromadného stravování, kde špatně placení lidé jinak nechávají v dřezech při mytí nádobí doslova své ruce, je v běžné domácnosti na nic – tedy ne úplně na nic, ale jen na ničení vašeho zdraví.
Proč? Začneme rovněž již zmíněným šlofíkem po obědě. Pokud trvá v řádech jednotek až desítek minut, je to fajn – podle výzkumů funguje jako prevence obezity a z ní plynoucí cukrovky, infarktu či rakoviny. Pokud ale trvá v řádech desítek minut až hodin, pak tyhle choroby naopak přivolává.
Podstatné ovšem je, co děláte těsně po „šlofíku“.
Takže – najíte se a jdete hned mýt nádobí? V mnoha domácnostech se to tak dělá, ale je to chyba. Nechte ho ležet na stole s tím, že ho za chvíli půjdete umýt. On už se někdo najde, kdo na vás za pár minut zařve: „A co to nádobí, jaks říkal, že ho umyješ?“ Čímž vás – aniž byste potřebovali budíka – probudí po pár minutách, max. půlhodině (= zdravý šlofík) a vy jdete, sesbíráte nádobí ze stolu a umyjete ho v dřezu. Své zřejmě ještě krapet zemdlelé tělo tak dostanete nenásilně zpět do běžné fyzické i psychické kondice. Navíc jste během této činnosti v normální, stabilně vertikální poloze.
Máte-li ovšem myčku, musíte nádobí naskládat do ní. Což vyžaduje opakované ohýbání se a pro správné naládování myčky též natahování se v předklonu dopředu. Čili nejenže nevykonáváte nenáročné, různorodé pohyby jako u klasického mytí v dřezu, ale navíc si tlačíte na právě naplněný žaludek – a logicky vám za chvíli bude blivno a začne vás pálit žáha. Protože si při jednostranných pohybech, vyžadovaných při ládování nádobí do myčky, tlačíte kardii (záklopku mezi jícnem a žaludkem) násilím nahoru, čímž si můžete přivodit její častou poruchovost (začne plandat a špatně ‚těsnit‘) => trvalé pálení žáhy (reflux) a chronické záněty jícnu, které mohou vyústit až v jeho rakovinu.
Může vás při tom hřát jedině vědomí, že jste při umývání nádobí v myčce nespotřebovali tolik vody, jako kdybyste jej myl klasicky ve dřezu. Jenomže na vašich účtech se to ve finále stejně nijak neprojeví. Protože o co méně vody spotřebují domácnosti díky novým šetrným spotřebičům, o to více si za ni budou vodárny účtovat, protože jsou nastaveny na určitou průtokovou kapacitu.
Takže asi tak!
A na závěr ještě 33 dalších absolutních maličkostí, z nichž ženy dostávají hysterické záchvaty.