fb pixel
Vyhledávání

5 jednoduchých kroků, jak perfektně naládovat myčku nádobí

Přirozená lidská šikovnost a zručnost už je dneska k ničemu. Protože k čemu vám je, že postavíte dům, naroubujete jabloň nebo porazíte prase, když si po sobě ani neumíte umýt nádobí v myčce? (Která mimochodem umí daleko účinněji ničit vaše zdraví než mýt nádobí.)

Radek Kovanda
Radek Kovanda 5.12.2017, 10:40

Poradíme vám, jak vyzrát na ten pekelný stroj, co nám měl původně umožnit si po chutném domácím jídle zdravě vydechnout na kanapi, a ne se s plným břichem muset hned motat kolem dřezu.

Mimochodem – o myčce jako o pekelném stroji nepíšeme v úvodu jen tak z legrace.

Tenhle bezesporu velký pomocník v provozech hromadného stravování, kde špatně placení lidé jinak nechávají v dřezech při mytí nádobí doslova své ruce, je v běžné domácnosti na nic – tedy ne úplně na nic, ale jen na ničení vašeho zdraví.

Proč? Začneme rovněž již zmíněným šlofíkem po obědě. Pokud trvá v řádech jednotek až desítek minut, je to fajn – podle výzkumů funguje jako prevence obezity a z ní plynoucí cukrovky, infarktu či rakoviny. Pokud ale trvá v řádech desítek minut až hodin, pak tyhle choroby naopak přivolává.

Podstatné ovšem je, co děláte těsně po „šlofíku“.

Takže – najíte se a jdete hned mýt nádobí? V mnoha domácnostech se to tak dělá, ale je to chyba. Nechte ho ležet na stole s tím, že ho za chvíli půjdete umýt. On už se někdo najde, kdo na vás za pár minut zařve: „A co to nádobí, jaks říkal, že ho umyješ?“ Čímž vás – aniž byste potřebovali budíka – probudí po pár minutách, max. půlhodině (= zdravý šlofík) a vy jdete, sesbíráte nádobí ze stolu a umyjete ho v dřezu. Své zřejmě ještě krapet zemdlelé tělo tak dostanete nenásilně zpět do běžné fyzické i psychické kondice. Navíc jste během této činnosti v normální, stabilně vertikální poloze.

Máte-li ovšem myčku, musíte nádobí naskládat do ní. Což vyžaduje opakované ohýbání se a pro správné naládování myčky též natahování se v předklonu dopředu. Čili nejenže nevykonáváte nenáročné, různorodé pohyby jako u klasického mytí v dřezu, ale navíc si tlačíte na právě naplněný žaludek – a logicky vám za chvíli bude blivno a začne vás pálit žáha. Protože si při jednostranných pohybech, vyžadovaných při ládování nádobí do myčky, tlačíte kardii (záklopku mezi jícnem a žaludkem) násilím nahoru, čímž si můžete přivodit její častou poruchovost (začne plandat a špatně ‚těsnit‘) => trvalé pálení žáhy (reflux) a chronické záněty jícnu, které mohou vyústit až v jeho rakovinu.

Může vás při tom hřát jedině vědomí, že jste při umývání nádobí v myčce nespotřebovali tolik vody, jako kdybyste jej myl klasicky ve dřezu. Jenomže na vašich účtech se to ve finále stejně nijak neprojeví. Protože o co méně vody spotřebují domácnosti díky novým šetrným spotřebičům, o to více si za ni budou vodárny účtovat, protože jsou nastaveny na určitou průtokovou kapacitu.

Takže asi tak!

A na závěr ještě 33 dalších absolutních maličkostí, z nichž ženy dostávají hysterické záchvaty.

Podobné články

Doporučujeme

Další články