1. Burek
Tradiční plněná kapsa vyrobená z těsta podobného listovému. Může v ní být sýr, zelí, maso, ale i sladká náplň. (Já osobně preferuji kombinaci maso plus zelí.) Dobrý burek se dá občas sehnat i u nás (v Brně byla svého času celkem kultovní občerstvovna, která jela hluboko do noci, v Praze v současnosti dostanete skvělý burek v prodejně Delikatesy z Balkánu na Bělohorské ul. ), ovšem ve Slovinsku ho dělají báječný. Ideální je ještě teplý, jako jsme ho sehnali v jednom pekařství v Lublani. Navíc za dvě eura zasytí na několik hodin.
2. Domácí klobásky
Dovolená ve Slovinsku se většinou tráví aktivně, čemuž odpovídá i strava, která se v horských oblastech podobá té rakouské. Proto nesmějí chybět domácí klobásky. Nedivte se, že kromě vepřového je v nich často třeba i na medvědí či koňské maso – to je ve Slovinsku poměrně oblíbené, a nebudete tu mít proto problém narazit třeba na koňské steaky. Domácí klobásky najdete často v penzionech, které mají vlastní udírnu a jejichž majitelé si hodně zakládají na vnitřní kresbě klobásek – jsou ochotni se kvůli ní piplat s plněním a uzením dlouhé hodiny, ba i celé dny.
3. Domácí sýry
K horské túře nebo poctivé snídani samozřejmě vedle klobásek, domácích marmelád a často i pečiva a másla nesmějí chybět ani sýry a další mléčné výrobky. Slovinsko jich nabízí hrozně moc, a když budete v horách a dojdete k nějaké té chalupě s krávami, zkuste se zeptat, jestli nemají kousek sýra. Od července by vás měli pohostit hned několika různými druhy. Pokud přijdete dřív, zkuste se ptát alespoň na skutu. To je slovinský cottage cheese, který má většinou hospodyně v ledničce a používá ho na vaření nebo jen tak na chuť. Čerstvý je vynikající, třeba právě s nakrájenou klobáskou a chlebem.
4. Polévky
Základ slovinské kuchyně, který najdete v každé restauraci, chatě či domácnosti. Juta a ričet jsou husté polévky plné zelí, fazolí, čočky, ale také slaniny, klobásek a dalších dobrot. Buďte připraveni na to, že taková pořádná polévka vás zasytí a často zaplaší myšlenky na další chod.
5. Žlikrofi
Tradiční slovinské těstoviny podobné raviolám, plněné cibulkou a slaninou. Nekupujte je v obchodech, ale poručte si nějaké v restauraci. Jsou poctivě plněné a správně mastné. Holky si klidně mohou říct o žlikrofi s jinou náplní – variací existuje celá řada. Většinou sice žlikrofi dostanete jen jako přílohu k masové omáčce, lze je však podávat i jako hlavní jídlo.
6. Žganci
Pohanková kaše je tradicí, která zavání spíše Itálií (podobá se polentě). Masorádoví Slovinci ji preferují se škvarky, krvavou klobásou nebo zvěřinou, ale žganci je univerzální a dobře chutná i s jogurtem nebo medem.
7. Lublaňská pizza
Pouliční jídlo na trzích v Lublani skrývá nejedno překvapení. Třeba „slovinskou pizzu“, kterou si domorodci dělají po svém z lokálních surovin. Místní slanina a sýry na vyšším těstě chutnají absolutně báječně. Zvlášť když pizzu vyrobí přímo před vašima očima.
8. Štruklji
Knedlíkovitá roláda plněná na sladko nebo na slano. Oblíbenější je sladká verze s ovocem, tvarohem či ořechy, bohatě posypaná mákem či skořicí a politá máslem. Naše kynuté ovocné knedlíky samozřejmě nemají konkurenci, ale na štruklji jsou Slovinci hrdí a rádi je v restauracích doporučují.
9. Gibanica
Tradiční dezert s několika vrstvami se na každém místě Slovinska dělá jinak a většina gibanic má tak název podle lokality a stylu. Nejslavnější je asi Prekmurska gibanica, kde se ve vrstvách listového těsta střídají mák, ořechy, med a tvaroh.
A kam se vlastně ve Slovinsku vypravit? Tady máte našich sedm zaručených tipů.