fb pixel
Vyhledávání

9 důvodů, proč je čokoláda zdravá

Už nemusíte mít výčitky, když do sebe večer nacpete tabulku čokolády. Je to zdravé! Pokud to tedy není nějaká sojová napodobenina, která viděla kakao jenom z rychlíku. Na co všechno je skutečná čokoláda dobrá?

Tomáš Marný
Tomáš Marný 31.10.2015, 14:00

1. Na kůži

5228d64523ec7-zabavnej.cz zabavnej.cz

Zkuste si doma udělat lázně. Smíchejte dva šálky čokoládového mléka, dvě lžíce jemného tekutého mýdla a jednu lžíci medu. Výslednou směs pak nalijte do vany. Kyselina mléčná a antioxydanty z čokoládového mléka zjemní a zvláční vaši pokožku, zatímco další látky z čokolády ji ochrání před UV zářením.

2. Na náladu

5268930_m-fitnea.com fitnea.com

To, že lidé mají chuť na sladké a čokoládu, když mají náladu pod psa, není náhoda. Tryptofan v čokoládě zvyšuje hladinu hormonu štěstí (serotoninu) v mozku. Podle jedné studie už dokonce pouhá vůně čokolády zlepšuje náladu. Konzumace čokolády pak podporuje i tvorbu dopaminu, čímž de facto bojujete s případnou Parkinsonovou chorobou, aniž byste to věděli. Pokud si dáte tmavou čokoládu, látky v ní uvolňují také fenyletylaminy, které vám kolují tělem, když jste zamilovaní.

3. Na srdce

kakao-665x309-zwierciadlo.pl zwierciadlo.pl

Čokoláda obsahuje vysoké množství hořčíku, který je velmi důležitý pro správné fungování srdce. Pokud si dáte každý týden malý kousek tmavé kvalitní čokolády, snížíte pravděpodobnost srdečních chorob až o 30 procent.

4. Na choutky

13606778_m-fitnea.com fitnea.com

Je prokázáno, že lidé, kteří si občas dají čokoládu, mají menší choutky mlsat ostatní věci, včetně slaných a tučných.

5. Na rakovinu

Tedy ve skutečnosti proti ní. Vysoká koncentrace fytonutrientů ve tmavé čokoládě pomáhá eliminovat volné radikály v těle. Vláknina v čokoládě pak snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

6. Na krevní tlak

Melted-Chocolate900-avika.cz avika.cz

Tmavá čokoláda zvyšuje cévní aktivitu a snižuje krevní tlaku těch lidí, kteří jej mají vysoký.

7. Na mozek

kakao-karob-1-vitalia.cz vitalia.cz

Surové kakao zvyšuje množství kyseliny arachidonové v mozku. Výsledkem je zlepšená komunikace mezi nervovými buňkami. Prokázáno na krysách.

8. Na ledviny

1-gastronaut.cz gastronaut.cz

Podle předběžného výzkumu v jednom nefrologickém časopise mohou kakao a tmavá čokoláda pomoci chránit před onemocněním ledvin.

9. Na cukrovku

14266-labuznik.cz labuznik.cz

Tedy (opět) proti ní. Je prokázáno, že čokoláda podporuje tvorbu inzulinu v lidském těle. Bohužel to funguje jen jako prevence, ne léčba!

A TADY máte 10 nejdražších čokolád na světě.

Podobné články

Doporučujeme

Další články